Sayfalar

10 Ekim 2011

PİTA EKMEĞİ

PİTA, Rumca ve lazca ‘ekmek’, Arnavutça’da ise ‘börek’ anlamına geliyormuş..
Öyle yada böyle bence nefis bir ekmek içinin cep gibi açılıyor olması ve istediğimiz malzemeleri koyabilmemiz bu ekmeği özel kılan....

Malzemeler :
1 pk instant maya
1 bardak ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
aldığı kadar un
irmik ( altına serpmek için )

Yapılışı :
Bir tatlı kaşığı toz şeker ılık sütün içinde eritilerek instant maya eklenerek karıştırılır ve kabarması için 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletilir....
İçine diğer malzemelerde eklenerek aldığı kadar un ile yoğrularak üzeri örtülerek  hamur yarım saat kadar  oda sıcaklığında kabarmaya bırakılır..
Kabaran hamur tekrar yoğrularak 10 eşit parçaya ayrılır  ve bezeler yuvarlanır...
Her bir beze ortalama 15-16 cm çapında un ile yuvarlak açılır...
Yağlanmış ve irmik serpilmiş tepsiye aralıklı yerleştirilerek orta sıcaklıktaki fırında üzerleri hafif pembeleşinceye ( ortalama 15 dakika ) kadar fırınlanır...
İçine ister peynir domates isterseniz köfte veya döner koyarak tüketebilirsiniz..
Afiyet olsun....

43 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı haftalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyorlar.

Saygılar..

Unknown dedi ki...

mis gibi koktu :) ellerinize sağlık..

NİRVANA dedi ki...

offf pofuduk ekmekler süper olmus...sevgiler...

Unknown dedi ki...

Canım sanada mutlu haftalar maşallah nasıl kabarmış ellerine
sağlık öpüyorum.

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık. Nasıl da güzel kabarmışlar.

zeymurancafe dedi ki...

bu ekmekcıklerden bende yapıyorum hatta kayınvaldem sık sık yapar bıze,ellerıne sağlık harıka gorunuyor tam dombili olmuşlar canım,sevgiler...

Ahu Türkyaşar dedi ki...

Hepsiyle birer tane yemek lazım :) Elinize sağlık.,

Unknown dedi ki...

harika ayy bide sıcak sıcak olucak hmm ye ye doyamaz insan en kısa zamanda sabah kahvaltısı için yapıcam teşekkürler ellerine sağlık canım

Ada Deniz dedi ki...

harika bir tarif. Yemiştim bu ekmekten çok güzel oluyor. Şimdi de oğluşlarıma deneyeceğim...

xcelis dedi ki...

Pufur Pufur harika görünüyor sıcacık içine tereyağ yatırıp tulum peynir dometes offff naptın sen yıldız abla =)))
Ellerine sağlık afiyetler olsun ablacım

caferengigül dedi ki...

çok güzeller, ellerinize sağlık.Geriye içini açıp doldurmak kalmış, canınız ne isterse onunla.

projecantasi dedi ki...

Süper olmuşlar. Ellerine sağlık. Deneyeceklerim arasında. Orta sıcaklık kaç derece? Benim fırınım minik. Ölçüyü yarıya indirip deneyeyim.

aslı dedi ki...

Çok özendim. Arasına birşeyler koyup ısıra ısıra yiyesim geldi. Ben yapsam olmaz diye düşünüyorum. Çok güzel kabarmış sizinkiler. ellerinize sağlık.

mandalincikmazi dedi ki...

Aslı
mutlaka denemelisin arkadaşım yemesinden çok fırında kabarışını izlemek ayrı bir zevk
kesinlikle başaracağına eminim ben,,
hemen dene sen de yapabileceğini göreceksin...

sarımutfak-hande dedi ki...

aman allahım süper bişi bu ellerine sağlık canım

Nil dedi ki...

Pita yı Nermin Bezmen in Kurt seyt ve Shura kitabında çok duymuştum.

babamın fırında yaptığı halebi ekmeğe benziyor.

Hülya dedi ki...

Fırından buna benzer ekmek alıyorum ama sizin yaptığınızın daha güzel olduğunu düşünüyorum. tarifinizi deneceğim.ellerinize sağlık :)

Sevil Şahin dedi ki...

amanın da amanın bu ne güzel bir lezzet böyle yaaa ben dietteyim yıldız bu sefer zayıflamaya kararlıyım balım ya ne yaptın sen şimdi bunu benim yapmam gerek :((

lezzet sefasi dedi ki...

Tandir ekmegi tadinda bir ekmek oluyor. Bende yapiyorum arada.
Firinda tandir ekmegi diye blogda tarifni vermistim.
Ben sade yapiyorum un su tuz .

tarih84 dedi ki...

o ne nefis bir kabarıklık öyle of of off bu ay bitmeden mutlaka deneyceğim.sonucunu gelip yeniden yorumlayarak bildireceğim. süppermiş ellerinize sağlık.

muhabbetsofrasi dedi ki...

Allah nasip ederse yarın yapıcam bunu

arasına da tereyağ yada kaymak

ımmmm :)

eline sağlık olsun :)

LeylaK dedi ki...

bundan ben de yapmak istiyorum ama korkuyorummmmmm. inşallah birgün denerim :) ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

kalpkurabiye dedi ki...

kesinlikle ben de çok özendim :)
ellerine sağlık ablamm:))
ahh bende yapsam tutturabilirmiyim dersin:))

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Yıldızcım, şekillendirdikten sonra tepsi mayası için beklemeden mi veriyorsun fırına? Bu önemli bir detay olduğu için soruyorum canım..

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık harika olmuşlar canım arasına birşeyler koyup yemek ne güzel olur sevgilerimle...

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis görünüyor

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ellerine sağlık !!! bayıldım.

Zaten, nasıl imrenilmez ki..

makcig dedi ki...

Henüz cesaret edemedim denemeye ama zevkle okuyorum ekmeklerinizi ellerinize sağlık.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....

mandalincikmazi dedi ki...

Seap ( Lezzetli Somunlar )
evet şekillendirdikten sonra hemen fırına verdim resimde fırın içinde görmüş olduğun Pitalar hiç beklemedi fakat bunlar pişerken diğerlerini hazırladım çabukk piştiği için diğerleride pek beklemedi sayılır gördüğün gibi güzel kabarıyorlar benim fırınım küçük olduğu için tepsiye 3 adet pita sığıyor 3 tepsi biraz beklemiş oldu ama diğerlerinden hiç farkı olmadı
zor gibi görünsede çok kolay hiç korkma hemen yap derim seninde pitaların çooooooooook güzel kabaracak eminim .....

Saglıklımutfak dedi ki...

Pazar günü kahvaltı için notumu aldım süper yıldızcım ellerine sağlık

bırtutamkekik dedi ki...

mmm.:)
nefis bir görüntü bu:)
eminim tadı da öyledir...
yarın öğle yemeğine köfte isteyen kuzucuklara bu güzelliklerin arasında mı sunsam kii aceppp:))
aklımı başımdan aldınızz:)
ellerinize sağlık...
bende sizi beklerim sayfama...
antalya,dan gönül dolusu sevgilerimle

özlem dedi ki...

valla çok hoşuma gitti. acaba bende yapabilirmiyim ki. ellerine sağlık ama mutlaka deneyeceğim.

Banu dedi ki...

Aman aman Hamarat Yıldızım bunlarda nefis görünüyor ellerine sağlık canım
mayalı hamurları hiç yapamıyorum ama denersem ilk bu nefis ekmekeleri deneyeceğim... sevgilerimle öptüm...

Adsız dedi ki...

Bunların fırında kabarmalarını başında bekleyerek izleyebilirim.:) Çok güzel görünüyorlar. İçine de döner ve kızarmış patates doldurup ayranla afiyetle yemek lazım. Ellerine sağlık Yıldız.

gelibolu17 dedi ki...

Nirde bana kaldımı ekmek ? ellerine sağlık canım,harika görünüyor ekmeklerin..sevgiler,selamlar olsun İzmir'e,,,öpüyorum hoş,kal

Unknown dedi ki...

Ne güzel kabarmışlar. Ellerine sağlık Yıldızcım..

AsOrTiK dedi ki...

çok güzel görünüyor pita ekmekleriniz, elinize sağlık. verdiğiniz malzemeden kaç tane ekmek elde ediliyor acaba?? teşekkürler

AsOrTiK dedi ki...

yine ben, pardon 10 eşit parçaya ayırıyoruz.... demiştiniz:))))

Oglak Kizlari dedi ki...

Süper, bu tarifi arıyordum.
Ingilterede bizim ekmeklere en yakını ve içine et koyulanı buydu.
Ellerinize sağlık.

Yine geleceğim.
Malatyalımısınız???

Sanki hemşerih anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Yine ben,

Denedim, henüz sonucu bilmiyorum akşama yazarım. Peki neden irmik koyuluyor tepsiye.

Meraklı anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Yıldız,

Cevabına bayıldım, hala guluyorum.
Teşekkür ederim inceliğin için, gelip bende yorum bırakmışssın.
Güzel olursa bende yarın blog a koyarım, senin adresinide paylaşırım.

Bu arada Allah gani gani rahmet eylesin.

Hüzünlü anne Çiğdem

seyabb dedi ki...

üstüne tereyağı ve ballll

kırmızı ekoseli battaniye dedi ki...

merhaba,

denedim ve çok beğendim. tarifiniz %100 tam. lezzet harika. benim fırından kaynaklı bazıları kabarmadı onları da bazlama niytine yedik.bence bir sakıncası yoktu.

teşekkür ederim.

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails