Sayfalar

8 Kasım 2012

AKİK TAŞI * AFYON GAZLIGÖL * ELEM NEŞRAH

TAŞLARIN BÜYÜSÜ, SULARIN ŞİFASI VE DUALARIN GÜCÜ

Bazen hayatımıza anlıkta olsa birileri girip çıkıverir. Bazıları hemen unutulur , bazıları akıllarda kısa kalır,bazıları ise bir kaç saatliğine hayatımdan gelip geçen hastanede tanıştığım Mihriban teyze gibi kısa ,öz ve değerli bilgileriyle hatıra kalır...

Elini sürekli boynundaki akik taşının üzerinde tutan ve bu taşın kendisini kem gözlerden ve hastalıklardan koruduğunu inanan Afyon'lu 65 yaşlarındaki Mihriban teyze bu kolyesini çocukluğundan beri hiç çıkarmadığını kendisinden önce annnesine ve ondan onca anneannesine ait olduğunu söyliyerek inaçla ölünceye kadar çıkarmam diyerek keyifle memleketi Afyon'u anlatmaya başladı.

Bizim oralar birbambaşkadır bir gazlıgölümüz vardır pek bilinmez ama suları  her herde şifadır diye sözlerine devam ederek bu gölün efsanesini anlattı.Anlattıklarını biraz araştırınca ilk düşüncem bu gölü yakından görmek oldu .

AKİK TAŞI

EFSANEYE GÖRE GAZLIGÖL

Efsaneye göre, Kral Midas her şeye sahip olmasına rağmen hiç çocuğu olmayan bir Kralmış. Kral bu duruma çok üzüldüğünden gece gündüz Tanrı'ya yakarıp yalvarırmış bir çocuğu olması için. Nihayet Kral Midas'ın dünyalar güzeli bir kızı olmuş. Kral'ın kızı Suna; genç kızlığa adım attığı yıllarda illet bir hastalığa yakalanmış. Bu güzel kızın vücudunda çıbanlar çıkmış. Bu sulu çıbanları hiçbir hekim iyileşti-rememiş. Ağrısına ve sızısına ve bir türlü iyileşmeyen bu yaraların üzüntüsüne dayanamayan güzel kız Suna; yollara düşmüş. Dağ tepe demeden gezip dolaşır olmuş. Kral Midas, kızını kollamaları için peşinden gözcü yollamış. Kralın toprakları içindeki Afyon yakınlarına kadar gelmiş güzel kız. Tam yaz aylarında olduğu için Suna çok susamış. Biraz su içebilmek için su aramış. Şu an Gazlıgöl kaplıcasının bulunduğu yerlerde yeşilliklerle çevrili bir su görmüş. Susuzluktan kavrulan kızcağız, çevresindeki bataklığa aldırmadan koşmuş suya. Eğilerek o sudan kana kana içmiş. Bir de bakmış, suyun değdiği yerlerde bir tatlı gıcıklanma, bir sancı kesilme, bir huzur oluşmuş. Güzel kız atmış kendini suyun içine. Ağrıları yavaşlamış. Sudan çıkıp günlerdir uykusuz ve yorgun olduğundan uzanıvermiş oraya ve derin bir uykuya dalmış. Suna, uyandığında ağrılarının kalmadığını, çıbanların kurumaya başladığını görmüş. O suyun yanında bir hafta kalmış. Bir hafta sonra çıbanları, yaraları tamamen geçmiş. Suların aksinde eski güzelliğine kavuştuğunu gören güzel Suna , sevincinden deliye dönmüş. İleriden onu gözleyen gözcüler, kızın iyileştiğini anlayınca yanına gelmişler. Suna başına gelenleri bir bir anlatmış. Sonra saraya dönmüşler. Kızını merak edip gece gündüz yas tutan Kral Midas, kızının bu iyileşmiş halini görünce çok sevinmiş. Kızına "Seni hangi hekim iyileştirdi, söyle hekimbaşı yapayım?" demiş. Sunada " Beni hekim değil, ülkende çıkan sıcak su iyileştirdi, baba" diye cevap vermiş. Bunun üzerine Kral, "Tez oraya bir hamam yapılsın, gelen geçen dertliye derman dağıtır." diye ferman vermiş. Bu kaplıcanın Frigyalılar zamanından beri kullanıldığı sanılmaktadır.


GAZLIGÖL-AFYON


Bu sohbetinin sonunu Mihriban teyze çok faydalı olduğuna inandığı Elem Neşrah duası ile tamamlıyor....

Bismillahirrahmanirrahim
Elem nesrah leke sadrek ve vada'na anke vizreke Elleziy enkada zahreke Ve rafa'na leke zikreke Feinne me'al' usri
yüsren İnne me'al'usri yüsren Feiza feragte fensab Ve ila rabbike fergab.

ELEMNEŞRAH


Elem Neşrah Suresi Arapça Anlami Ve Meali ;
1-) Biz senin için (mutlulugun) gögsünü açmadik mi?
2 -) Senden yükünü indirmedik mi?
3 -) O senin sirtini ezen yükü.
4 -) Senin sanini yüceltmedik mi?
5 -) Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylik vardir.
6 -) Evet, zorlukla beraber bir kolaylik vardir.
7 -) O halde bos kaldin mi, yine kalk (baska bir is ve ibadetle) yorul.
8 -) Ancak Rabbine yönel.
Taşların büyüsünden,suların şifası ve duaların gücü derken hoş kısa bir sohbetin ardından aklımda kalanlar bunlar kimbilir belki bir gün gazlıgöle gitmek nasip olur..

12 yorum:

hanife dedi ki...

Yıldızcım kaplıca konusunda yüksek lisans yaptım sayılır eşimde ve bende boyun fıtığı var oldukça kaplıca gezmişliğimiz var iki sene Gazlıgölede gittik...
Elemneşrah suresini dara düştükçe okurum bende..
Sen nasılsım arkadaşım daha iyisindir İnşaAllah...

kış güneşi dedi ki...

çok güzel bir hikaye imiş,kral Midas deyinçe aklıma hemen Yassıhöyük gelir çünki bizim yöremizdir Polatlının köyüdür .yani tümülüsü vardır gelmek isteyenlere yöre açıktır.duada çok hoşuma gitti Allah herkesi kem gözlerden sakınsın

VuslaT dedi ki...

Canım Yıldız'cım nasıl oldun kolyeyi beğendim öyküsünü beğendim ama merak ettiğim sensin. Sen nasılsın..

Çalışkan Arı dedi ki...

okurken içim açıldı, Sağol :))

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

Çok güzel...

Unknown dedi ki...

Yıldız'cığım bende bir süredir blogtan uzaktım hastalığını yeni öğrendim çok geçmiş olsun allah acil şifalar versin umarım daha iyisindir.Sevgilerimle..

Mutfaknotlari dedi ki...

yıldızcım gazlıgöl bize yakın annemler heryaz giderler
sureye gelince içim daraldıkça bunalınca dara düşünce okurum
sevgiler canım

Şehnaz dedi ki...

yıldızcım..şifa allahtandır..ama şifalı suların ve dulaların gücüne çok inanırım..duayı bilmiyordum..hemen not alıyorum..allahımdan sana tez zamanda şifa diliyorum arkadaşım...lütfen gelişmeleri ara kendini iyi hissettikçe paylaş..

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Bunun adı "İnşirah" suresidir Yıldızcım, çok çok az insan bilir bunu, biri de benim ayıptır söylemesi:) Taa ortaokulda din hocamız ezberletmişti. Sen neler yapıyorsun, iyi misin? Aramıyorum, müsait olursun olmazsın bilemediğimden.. Şifalar olsun..

makeuparfume dedi ki...

Kütahyalı biri olarak lise dönemimde 2 kez ailecek gazlıgölde 10 günlük sürelerde kalmışlığım var,hala varmıdır bilmiyorum ama kaplıcaların girişinde maden suyu akan bir çeşme vardı,şifa konusunda ise gerçekten suları çok iyi geliyor,kaplıcanın biraz ilerisinde güzellik çamuru vardı ve kaplıcaya 2-3 km uzaklıkta kokusu tiksinç ama şifalı olduğu söylenen bir su da vardı. Bu yazıyı paylaşman çok iyi oldu. Sevgiler..

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Kuzummmm bu sayfa da hareket gördükçe çok mutlu oluyorum . Herşeyin yolunda gitmesi dileğiyle sevgiler tatlım Teyzeye de sevgiler selamlar:)

Unknown dedi ki...

Allah acil şifalar versin.Afyonlu biri olarak,kaplıcamızdan bahsetmeniz beni çok mutlu etti.Bir çok kaplıca var Afyon!da her zaman bekleriz.Ben de yeni katıldım aranıza bana da beklerim.Sevgilerimle...

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails