Sayfalar

18 Nisan 2013

DENİZ TATAR BÖREKÇİSİ ( ÇİĞ BÖREK )

Karnınız hafiften kazınmaya mı başladı ? Dışarıda mısınız ?  Hesaplı ve leziz bir şeyler mi arıyorsunuz ? Eşrefpaşa,Bayramyeri,Konak cıvarların damısınız ? Peki çiğ börek severmisiniz ? 
O halde buyurun ......
çiğ börek

İzmirlilerin bir çoğu bilir; bilir de hani siz İzmir'e gelipte  Varyant'tan kıvrıla kıvrıla muhteşem deniz manzarası eşliğinde Konak'a gidecekseniz gitmeden önce   Varyan'ın başlangıç yerinde hemen sol tarafta Dr.Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nin hemen arkasında küçük bir dükkan olan "Deniz Tatar Börekçisi " sinde pişirilen Çiğ börekleri tatmanızı tavsiye ederim...Aslında bu alanda birden çok çiğ börekçi dükkanı var şöyle bir dolanın derim hepsi birbirinden hızlı bir şekilde nefis çeşit çeşit börekler pişiriyorlar....
Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi

Deniz Tatar Börekçisi
İsterseniz paket yaptırtarak börekçinin karşısındaki Fatih Çinili Cami nin bahçesindeki çay bahçesinde denize nazır böreklerinizi yiyebilirsiniz...
Çiğ börek nedir için de neler vardır biraz araştıralım....
Çiğbörek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir..Çiğ börek veya özel isim olarak Çiğ börek, Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Bu börek  Türkiye'nin  yerli halkı tarafındanTürkçesi'nde  adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, bu yemek Çiğ Köfte  gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe içli köfte gibi birçok anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Böreğin adı konusunda çeşitli görüşler vardır. Bir görüş "şırbörek" adının pişerken çıkan kızarma sesinden geldiğini öne sürerken, diğer bir görüş de Kıpçak  lehçesindeki lezzetli anlamındaki "çi"den geldiğini öne sürer.
kaynak : Wikipedia

8 yorum:

VuslaT dedi ki...

Sevgili yıldız çibörek çok sevdiğimiz bir lezzettir. Şahane bir tat. Ye ye doymaz insan..

hanife dedi ki...

Yıldızcım çinili camiinin önünden yüzlerce kez geçmeme rağmen börekçiyi farketmedim..
Aklımda bulunsun özellikle kemeraltına giderken uğramak güzel olur...

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

offf yıldızım keşke kilo sorunum olmasaydı da beraber gidip tadını çıkarabilseydim:))) çok da severim.çok güzel bir post olmuş ellerine sağlık

İki Şehir Bir Meryem dedi ki...

Şu an bana öyle güzel bir iyilik yaptın ki :) istanbuldan geldiğimden beri çiğ börek diye sayıklıyorum. Ahhhh ne çok yerdik orda burda bilmiyodum güzel yapan bir yer süper oldu bu :)

kış güneşi dedi ki...

Evet canım tatar böreğidir bu hep yaparlar güzel olur

aslı dedi ki...

buyrun gelin yıldız hanım, her zaman beklerim. pazar kahvaltısı yapalım balkonda :) baharı bu hafta sonu bekliyorum. ilk önce bizim balkona gelsin, sonra izmire yayılsın.
fotograf konusunda haklısınız. biraz kısmam lazım. sevgiler.

Zeyno'nun Mutfağı dedi ki...

Yıldızcım varyanttaki dışında diğer çiğ börekçilere bir ara ; kelimenin tam anlamıyla dadanmıştık eşimle..Haftasonu kahvaltı kaçamakları yaptık epey bir süre..Çiğ böreği orada ağzın yana yana yiyeceksin:))Çok güzel bir paylaşım olmuş..ellerine emeğine sağlık..Sevgiler.

minetozanlıoğlu dedi ki...

yıllar oldu varyanttan inmeyeli ne garip bir dönem hayatının vazgeçilmezi olan bir yer ne kadar uzaklarda kalıyor : ) afiyet olsun bu arada

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails