Sayfalar

4 Mayıs 2013

EKMEK DOLMASI

Kültürümüzde çeşit çeşit dolmalar vardır, özellikle ekmek dolması bilmeyenler için ayrıca bayat ekmekleri değerlendirmenin değişik ve lezzetli çeşididir....
Genellikle ekmek dolması için özel ekmekler üretilir eğer denemek amaçlı ve ya küçük bir aileniz varsa küçük yuvarlak bir ekmekle deneyebilir hatta benim gibi kepekli ekmekle bile yapabilirsiniz....

ekmek dolması


Malzemeler :
1 adet yuvarlak ekmek ( bir kaç gün önceden alırsanız bayatlamış olur hem içinin kolay boşaltılması hem de pişerken dağılmaması için )
200 gr dana kıyma ( ekmeğin büyüklüğüne göre arttırılabilir )
1 adet kuru soğan 
½ çay bardağı zeytin yağı veya sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça ( ben kullanamadım)
tuz,karabiber,toz biber ( baharatlar damak zevkinize göre eklenebilir )
1 demet maydanoz
Üzeri için : 1 yemek kaşığı tereyağı
Pişirmek için : Ekmeğin içine sığabileceği genişçe bir tencere ve buhar pişirme aparatı
Buhar pişirme aparatını  BURADA görebilirsiniz .. Yoksa tencerenin içine ısıya dayanıklı bir kase koyabilirsiniz mesela minik reçel kasesi onun üzerine küçük bir tencere kapağını ters çevirerek ekmeği koyabilirsiniz veya tencerenin içine metal nihale olabilir.....

 Bayatlayan ekmeğin üzerini bir bıçak yardımı ile yuvarlak kesip kapak çıkaralım ekmeğin  içini boşaltalım ve  ufalayarak bir kenara koyalım.....
ekmek dolması ekmeği

Yapılışı :
Zeytin yağı ile yemeklik doğradığımız soğanları hafif kavurup içine kıymayı da ekleyerek devam kavuralım....
İsterseniz salça ekleyebilirsiniz.....Kavrulan kıymaya baharatları,tuzu, ince kıyılmış maydanozu ve ufaladığımız ekmek içini de ekleyerek karıştıralım ve hazırladığımız bu harcı içini boşalttığımız ekmeğin içine doldurup çıkardığımız kapağı kapatalım....
Bir tencerenin içine bir bardak sıcak su ve buhar pişirme aparatını koyarak  aparatın üzerine ekmek  dolmamızı  yerleştirip tencerenin kapağını da kapatarak kısık ateşte 10 dakika pişirelim ve üzerine tereyağı sürerek dinlenmeye bırakalım....
Not : Ekmek kesinlikle su ile temas etmemeli .....Su yerine et suyu da kullanabilirsiniz....
Afiyet olsun...

9 yorum:

Tatlı'dan Tuzlu'ya.. dedi ki...

bu dolma yenmez mi ya :) ellerine sağlık..hatta tereyağ sürüldükten sonra biraz fırınlanıp ekmeğin çıtırlaşması sağlanabilir de...:))

nergis mevsimi dedi ki...

Eline sağlık.Beni geçmişe götürdün Yıldız'cığım.Annem pikniğe giderken ya da denize giderken çok yapardı.O zamanlar et yiyordum tabii :)

SİHİRLİ OKLAVA dedi ki...

çok farklı bir tarif..çorbayı biliyorum ama bunun da sunumu çok şık görünüyor..eline sağlık..

mormenekselerr dedi ki...

eline sağlık harika gözüküyor.bu arada yelek de çok hoş olmuş

Çiğdem Durukan dedi ki...

Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor. Bizim Aydın'lı bir Aynur teyzemiz varır, geçen yaz Dikili'de bizlere bu değişik köfteden ikram etmişti. Tabiiki bayılmıştık tadına. Ne zamandır ondan bu tarifi almak istiyordum, bu akşam sizin postu görünce çok sevindim o yüzden. Sevgilerimle.

Çiğdem Durukan dedi ki...

Ha bu arada bizim Aynur teyze , ekmek köftesi diyor, siz ekmek dolması demişsiniz, adı her ne olursa olsun müthiş bir lezzet.

T.C. Nilgün Komar dedi ki...

çok görkemli bir yemek!!!

ihlamurcum dedi ki...

Yıldız bu tarifi hep merak ederdim,kesin yapacağım.Eline sağlık.

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

ben de izmirde tanıştım bu lezzetle birkaç kez yapmıştım ama artık cısss sınıfında:))
ellerine sağlık canım

Related Posts with Thumbnails