Sayfalar

4 Ekim 2013

CİN ALİ





cin ali
Cin Ali, Türkiye'de ilkokul öğrencilerine okumayı kolay öğretmek amacıyla geliştirilmiş 10 kitaplık hikâye serisinin kahramanı. Cin Ali, 1970’li ve 80’li yıllarda ilköğrenime yeni başlayan çocukların en gözde kahramanı olmuştur....
Cin Ali Serüvenleri adlı kitap dizisinde fişleri kullanarak okumayı heceleyerek öğrenme yerine tümdengelimci bir sistemle öğrenme esastır. Kitapların kahramanı Cin Ali; yaramaz, yerinde duramayan, sürekli sorgulayan, araştıran bir çocuktur. Başında sürekli bir kasket ile çizilen Cin Ali, giysili değildir; gövdesi bir çizgiden ibarettir.
Cin Ali, Anadolu köylerinde öğretmenlik yapan ilkokul öğretmeni Rasim Kaygusuz tarafından 1968 yılında yaratılmış bir kahramandı. Çocuklar kolay çizebilsin diye çöp adam şeklinde tasarlandı. Cin Ali kitaplarının çizimlerini Selçuk Seğmen yaptı. "Çöp Adam, çocukların görsel sağlığına aykırıdır" iddiası üzerine 1990'larda görünümü değiştirildi ve papyonlu, kulağı çiçekli, siyah saçlı, belirgin yüzlü, fiyonklu ayakkabıları olan bir çocuk olarak resmedilmeye başladı. Bu yeni imajı Mustafa Delioğlu çizdi.
Cin Ali kitapları 20 yıl boyunca İpek Matbaacılık tarafından basıldı. İpek Matbaacılık, Rasim Kaygusuz'un dostu Maraşlı Hacı Ali İpek tarafından işletilmekteydi. Cin Ali adının, matbaa sahibi Ali İpek'in "Cin Ali" lakabından esinlenerek kitabın kahramanına verildiği anlatılmaktadır. Cin Ali kitaplarının yayım hakkı Rasim Kaygusuz'un 1988'deki ölümünün ardından arkadaşı ve Artım Yayınevi'nin sahibi Mustafa Torun'a bırakılmıştır.

Kaynak : Wikipedia

Cin Ali serisi 2005 yılında ömrünü doldurduğu gerekçesiyle ilköğretim müfredat programından kaldırıldı...
Ülkemiz insanlarının bir çocukluk arkadaşı " Cin Ali " si 2005 yılında müfredattan çıkarılınca , bu serinin yaratıcısı öğretmen Rasim Kaygusuz 'un mirasçıları tarafından basımı da durdurulmuş.
SAHAFLAR, " Cin Ali " kitaplarının baskılarını satın almak için 1000 lira civarında bir parayı gözden çıkartmak gerektiğini söylüyorlar..Bu nedenle arnızda cinlik yapıp " Cin Ali " sini saklayanlar varsa, gözü gibi baksın.....


6 yorum:

MERVE dedi ki...

ben de dün gazetde okudum bu haberi :)
bilseydim bu kadar değerlenecek saklardım yahu :(

Nilgün Komar dedi ki...

vay demek bu bitiş serüveni böyle oldu.. sahaflarda yaptığı prim ona verilen değer ve hayata kattıklarının göstergesi değilmi?

VuslaT dedi ki...

Yıldızcım güzel bir bilgi. Cin ali günlerimi hatırladım. Okuduğum çizdiğim o günleri. Keşke saklasaydım :(
Sevgilerimle iyi hafta sonları.

kış güneşi dedi ki...

Çok nostaljik oldum biz bunlarla okuduk ama bizim çocuklarımız bunlarla okumadı yeni denemek istenen yöntemlerle okumalar zayıf olduğunu tespit etti öğretmenler ama dinleyen kim keşke elimizdekileri atmasaydık yazık oldu

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

:)))) eminim çöpe atanlar tüüüüüü çekiyordur:)

cinali yerini ayşegüle bırakmıştı o ne yaptı sonra bilemiyorum:)))

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Hay Allah.. Bir kitabın servet edeceği halde bu kadar üzüleceğimi düşünmemiştim hiç :( Bende yok ama olsaydıı da "Allah sattırmasın" diye dua ederdim :) Öptüm Yıldızcım..

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails