Sayfalar

21 Ağustos 2013

İRMİKLİ TATLI

Bayram da irmikli tatlı yaptım diğer şuruplu tatlılara göre daha hafif oldu ....
Bayramın üzerinden günler geçti ama belki gelecek bayramlarda hafif şuruplu tatlı tarifi arasanız hani burada var :) aklınızda bulunsun ....

irmikli tatlı





Tarifi sevgili Mine'nin sayfasından almıştım .. Kendisine bu güzel pratik  tarif için teşekkür ederek aynen aktarıyorum...

Malzemeler :
2 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçine :
İri kıyılmış ceviz (orijinal tarifte yoktu ben ilave ettim)

Üzerine:
Bulamak için irmik

Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su (şerbet kaynatılmayacak)
Yapılışı :
Hamuru hazırlamadan  önce şeker ve suyu derin bir kaba koyun. Bu şerbeti ara ara kaşıkla karıştırın. Kaynatılmayacağı için bu şekilde şekerin erimesini sağlamış olursunuz.
Hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin ve ardından hamuru 20 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamurdan cevizden biraz  büyük parçalar koparıp içine iri kıyılmış ceviz koyun.
İrmiğe her tarafına gelecek şekilde bulayın. İrmiğe buladığınız tatlınızı tepsiye dizin.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin.
Tatlılar piştikten sonra fırından çıkarın ve şerbeti dökün.
Şerbetlediğiniz tatlılarınızı arada ters yüz ederek şerbetini çekmesini sağlayın.
Servis sırasında dilerseniz toz antep fıstığı, hindistancevizi vs. serpin.

Not :  4 bardak şurup benim tatlılarıma yetersiz geldi ayrıca bir bardak daha şurup hazırlayarak üzerinden döktüm bu da aklınızda bulunsun belki aynı durumla karşılaşabilirsiniz....
Afiyet olsun.....


Read the rest of the Post >

20 Ağustos 2013

ATLIKARINCA YA NEDEN ATLI KARINCA DENİR ?

Hafta sonu gittiğimiz piknik alanında lunapark da vardı....
Lunaparkların olmazsa olmazlarından  atlıkarıncaya görünce yine aklıma aynı soru geldi.....
Neden atlıkarıncaya atlı karınca demişler madem demişler atlar tamam da karınca bunun neresinde ?
Eminim sizinde aklınıza bu soru gelmiştir en azından çocukluğunuzda ....
Bakın atlıkarıncaya neden atlıkarınca demişler.....

atlıkarınca
İki yüzyıl öncesine kadar Atlıkaraca denmiştir Sözcüğün etimolojisi üzerine en yaygın
 sav, İtalyanca Carousse'dan Karaca olarak değişmesidir. Oysa İtalyanca carousse ve İspanyolca Garusso sözcüğü savaş oyunu anlamındadır ve 11. yüzyılda Arap ordularında savaşan Türklerin at eğitimi için kullandıkları bir alet ve eğlence amaçlı at oyunlarına verilen isimden türetilmiştir.
At karaca ya da atlı karaca adlarıyla Anadolu da hala yer isimleri mevcuttur.
Atlıkarınca ise Osmanlı toplum yaşamında önemli bir yer tutan seyirlik bir oyundur. Bellerine giydileri at kuklalarıyla müzik eşliğinde türlü gülünçlükler yapan oyuncuların gösterisidir. "...kukla, meddah, ortaoyunu, tuluat, köy seyirlik oyunları, aşık karşılaşmaları,baranalar, fasıl heyetleri, halk oyunları, canbazlar, ayı oynatıcıları, atlıkarıncalar..." BU seyirlik oyunların giderek toplum hayatından çıkışı ile Atlı karaca, 
Atlıkarınca olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Kısaca özetlemek gerekirse :
Orjinali atlı karacadır. Karaca kelimesi atlı oyun anlamında ispanyolca ve italyanca dan
 geçtiği bilinmektedir zamanla atlı karınca adını almış....
Kaynak : Wikipedia

Read the rest of the Post >

16 Ağustos 2013

AVAKADO NASIL YETİŞTİRİLİR ?

Avakado çekirdeği çatlatmak sonra dikmek ve yetiştirmek düşünüldüğü kadar zor değil büyük ihtimalle meyve vermeyecek ama yinede yeşerdiğini görmek güzel.....

avakado
Bu üçüncü avokado dikişim ilk diktiğimin boyu ortalama 50 cm kadar olmuştu, gelişimi gayet iyi giderken sıcakların bastırmasıyla birlikte direk güneş ışınlarına maruz kalmasından dolayı yaprakları hızla kurudu :( demek ki direk güneş ışıkları zararlıymış....
İkinci diktiğim avakado da gayet güzel gelişti onu da bir arkadaşıma hediye verdim ara sıra kendisini ziyarete gittiğimde avakadonun alaca gölgeli  bahçesinde büyüdüğünü görmek beni mutlu ediyor...
Ve üçüncü avakadoyu ofiste çatlattım , diktim ve her aşamasını fotoğrafladım.....
avakado çatlatma



Avakado çekirdeğini çatlatmak için küçük bir kabın içine su koyun, çekirdeğin sivri kısmı üste gelecek ve yarısı suyun içinde olacak şekilde kaba yerleştirin ve asla suyunu ihmal etmeyin....
Ya da çekirdeğin üç tarafına kürdan batırarak bardak içine su doldurun ve aynı şekilde ıslak kalmasını sağlayın...
avakado fidan
Çekirdeğin çatlaması ortalama iki ay kadar uzun bir zaman alıyor ki bu aşamada bir hayli sabırlı olmak gerekiyor....
Çekirdek çatlayınca toprağa çok derin olmayacak şekilde dikebilirsiniz tabi toprağın sürekli nemli kalması gerekiyor......

 Çekirdek toprağı aşıp filiz vermeye başlayınca taze filizlerin kırılmaması için dikkat etmek gerekir...


                                       O artık bir fidandır ve hızla büyümektedir.....


Yeni yeni yapraklar vererek gelişimini ilerletmekte....


Ona verdiğiniz emeğe ve gösterdiğiniz sabıra teşekkür edercesine hızla büyümekte..


Ve bir ay sonra yemyeşil iri yapraklarıyla salonda .....
İki aylık çatlatma süresi, bir ay toprak altında filizlenme  dönemi ve son bir ay büyüme aşaması derken  dört ayda  şimdilik gördüğünüz büyüklükte bundan sonra neler olacağını ben de merak ediyorum belli mi olur belki meyve bile verir ...

Read the rest of the Post >

6 Ağustos 2013

KIRMIZI ERİKLİ KEK

Meyveli kekleri sevenler hele birazda mayhoş tatı tercih edenler bu kek tam size göre.....


erikli kek





Malzemeler :
 Aslında kek hamuru bildiğiniz klasik kek malzemelerinden oluşuyor ....
Yine de elimde malzeme listesi olsun diyorsanız BURADAN malzemeleri görebilirsiniz.....
Bunun haricinde kek kalıbının dibine yerleştirmek için 10 adet kadar dilimlenmiş kırmızı erik....
Yapılışı : 
Erikleri ince ince dilimleyerek kek kalıbının dip ve etrafına sıralayalım....
Hazırladığımız kek hamurunu bu eriklerin üzerine yavaşça boşaltalım ve bir kaç eriği de küp küp keserek üstüne koyup önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.....
kırmızı erikli kek

Not : Kek kalıbınızı yağlarken katı yağ kullanın sıvı yağ kullanırsanız erikler kayabilir böylece erikleri sırayalamayabilirsiniz....

               Afiyet olsun.....

Read the rest of the Post >
Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails