Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma altına alındı.Manisa'nın tarihi ve turistik mekânlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.
CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor .
hımm..harikaymış bu..bademli..biri yasa da içsem şimdi..
YanıtlaSilYıldızcım eskiler ağzının tadını iyi biliyormuş....
YanıtlaSilSevgiler.
bir kahvetiryakisi olarak çok ilgimi çekti .
YanıtlaSilharika bir paylaşım bu canım teşekkürler
harika görünüyor :)
YanıtlaSilmımmm manisalıyım ama hiç duymamıştım.geçmiş geleneklere sahip çıkanların emegine sağlık dogrusu memlekete geldigimde muhakkak ugrayacagım.
YanıtlaSilcanım bu tam benlik
YanıtlaSilgerçi daha dün doktor çay kahve yok desede ben ısrarla devam ediyorum içmeye:)
wayy çok ilginçç
YanıtlaSilkızımı görmeye gelenlere bende kızıma yaptırırım artık söyle 15 sene sonra :))
merhaba canısı,ne demek gec kalmak,kapım acık her zaman beklerım eskılerı yenıleme etkınlıgı ıcın,ayrıca kahveye hayır demeyenlerdenım,ılgımı cektı,deneyecegım,sagol paylasımın ıcın,sevgıler,selamlar
YanıtlaSilhttp://cafemis.com
http://cafemis.blogspot.com