Sayfalar

14 Haziran 2010

YAPRAK SARMASI ( zeytinyağlı )

Bir dönem Almanya'da yaşarken Türkiye'den getirdiğimiz yapraklarla sarma yapıp Alman olan evsahibimizede ikram etmiştik ilk kez böyle bir şey gören Cristina Hanım bu ne diye sormuştu ....
Nasıl anlatacağımı bilememiş " pirinçli üzüm ağacı yaprağı rulosu " demiştim....
Başka türlüde anlatamazdım :) O günden sonra ne zaman sarma yapsam Cristina Hanım aklıma gelir....

Malzemeler :
½ kilo yaprak
2 ½ bardak pirinç
2 çay bardağı zeytinyağı
2 kuru soğan
½ demet taze nane
2 domates rendesi
1 tatlı kaşığı karabiber
kararınca tuz
taze soğan yaprakları
Yapılışı :
Taze yapraklar yıkanarak yumuşaması için kaynar suya (3-4 parti halinde ) batırlıp hemen çıkartılır ve soğumaya bırakılır....
Pirinçler yıkanarak zeytinyağında önce ince kıyılmış soğanlar hafif saratılır ve içine yıkanan pirinçler ve rendelenmiş domatesler eklenerek iyice kavrulur....

İçine kararınca tuzunu ,karabiberini ve ince kıyılmış nane ve taze soğan yapraklarıda eklenerek karıştırılır ve ocak kapatılarak demlenmeye ve biraz soğumaya bırakılır...

Ön hazırlıklar hazır olduğuna göre sarmaya başlayabiliriz..

Kimisi elde sarabiliyor ben henüz o aşamaya gelemedim hala servis tabağında sarıyorum :)

Yapraktan bir tane yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde servis tabağının içine düzgünce açılır yaprağın büyüklüğüne göre pirinçli harçtan bir tatlı kaşığı kadar alınarak yaprağın tam ek yerine uzun şekilde konarak önce üst kısımlar sonra sağ ve sol taraf katlanarak sarılır....

Yapraklar bitinceye kadar işleme devam edilerek tencereye dizilir en son üzerine bir bardak su birazda zeytinyağı gezdirilerek önce harlı sonra kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir...Suyu az gelir ve sarmamalar pişmemiş ise biraz sıcak su eklenebilir.....Pişen sarmalar en az yarım saat dinlendirilmeli hatta zeytinyağlı olduğu için ertesi günü soğuk olarak servis edilmeli...

Afiyet olsun.....

18 yorum:

  1. harika bir sunum ve çok güzel bir anı:)))ellerin dert görmesin
    üç aylarınız mübarek olsun

    YanıtlaSil
  2. ahhh ahhh nerde bende sarma yapcak vakit anca senin sarmalara bakıp iç geçiririm ahh ahhh. ellerine sağlık kalem gibi olmuşlar.afiyet bal şeker olsun..

    YanıtlaSil
  3. Sarmalar harika gözüküyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Şimdi sarmayı ocağa alıp blog gezmesine çıktım.

    YanıtlaSil
  5. off en sevdiğim zeytinyağlıdır yaprak sarması ellerine sağlık..
    http://denizkayra.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Canısı mutlu haftalar ellerine sağ lık sarmalarda kalem gibi:))Kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık.Bende epeyce sarıp dolaba koydum.Eeee herşey torunlar için artık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    Ellerine sağlık, sarma nefis görünüyor.
    Bence cristina hanım için en güzel şekilde ifade etmişsin.
    Bu hafta sonu oğlum 1 günlüğüne İstanbul'a gelmişti.
    Bende onun için hemen yaprak sarma yaptım.
    Sarma çok zahmetli ama bir o kadar lezzetli nefis bir Türk yemeği.

    YanıtlaSil
  9. bende sana çok teşekkür ederim ziyaretin için profilimdeki yazıyı beğenmene de çok sevindim..görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  10. Benimde bir gün yaprak saarken yanima gelen Alman bayana cevabim böyle oldu. Sorunun cevabini aldiktan sonra beni biraz izledi ve " Bu kadar isi niye yapiyorsun?ben kesinlile bukadar ugrasmam "dedi
    Sonra arkasini döndü ve gitti.
    Ayni sey manti icinde gecerli....
    GÖZÜNÜ SEVIYIM BENIM HAMARAT TÜRK KADINLARIM

    HIC KIMSE ELIMIZE SU DÖKEMEZ

    YanıtlaSil
  11. Yıldızcım eline sağlık benim kzıımda bayılıyor sık sık yapıyorum bizde de böyle kalem gibi sarılan makbuldür. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Canım iyi dileklerin için çook teşekkür ederim Yaprak sarması en sevdiğim yiyecek desem yeridir. Çok yiyimli bişi olmasamda sarma olunca sanırım bir tencere yiyebilirim :) ellerine sağlık. Ayrıca blog ismine bayıldığımı söylemişmiydim :) sevgiler.....

    YanıtlaSil
  13. hepsi bir boyda işte maharetli Türk kadını maşallah ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Kadına bak jet mubarek bigün ceket bigün sarma, tühtüh tüh nazar değmesin inşallahhh..

    YanıtlaSil
  15. Sarmalar incecik ne güzel görünüyor, eline sağlık...

    YanıtlaSil
  16. sunum süper yine. canım ellerine sağlık.içini kavurarak yapınca lezzet daha da artıyor değilmi. ben zaman zaman çiğden de yapıyorum.
    cristina hanıma verdiğin cevap çok güzel benim büyük oğlan ufak yaşlardayken babannesine
    babanne bizim ağacın (ASMA) dolmasından yapsana çok seviyorum derdi:))))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Yıldızcım nefis bir dolma olmuş ellerine sağlık.... Dolmanın içide harika olmuş rende domates yeşil soğanda çok yakışmış.... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. "pirinçli üzüm ağacı yaprağı rulosu".. :) süper bir açıklama ..
    canım benim,
    ellerine sağlık..
    görüntüsü resmen beni ye diyor :D
    sunum falan harika..
    yapılışı gerçekten zahmet veriyor da,yerken kolay yeniyor ve anında bitiveriyor :)
    yine de uğraşmaya değer bence..

    Sevgiler.

    YanıtlaSil