Sayfalar

12 Temmuz 2010

ERİK SUYU

Bir gelenekti bir zamanlar evde meyve suyu yapmak ve dışardan gelene soğuk soğuk ikram etmek ...
Ben hala elimden geldiğince bu geleneği devam ettirmeye çalışıyorum ....
İçinde ne olduğu nasıl yapıldığını bildiğim için içime sine sine içiyor içiriyorum....

Malzemeler :

erik ( istediğiniz kadar )

şeker ( damak zevkinize göre )

su ( kararınca )

Yapılışı :

Erikler yıkanır ve üzerini 4 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar kaynatılarak kapağı açılmadan yarım saat kadar bekletilir....

Yumuşayan erikler süzgeçten geçirilir kabukları ve çekişrdekleri süzgeçte kalacaktır...

Daha sonra tel süzgüden geçirilerek arzu ettiğiniz miktarda şeker ve kıvamına göre su ilave edilerek beş dakika kadar kaynatılır....

Soğuyunca cam sürahilere doldurularak buzdolabında kısmeti olana ikram etmek için iyice soğutulur...

Afiyet sağlık olsun......

23 yorum:

  1. bu geleneği devam ettiren annelerimiz ablalarımız oldukça bize hiçbişi olmaz annemde hep kaynatır ablacım yaz kış içeriz her türlü meyveden:)) ellerine sağlık..
    mutlu günler..

    YanıtlaSil
  2. Bir kere erikleri yemiyince bende yapmıştım soğuk soğuk güzel oluyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. mmmmmm nefisssss.
    afiyetler olsun ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık,bende meyve sularını hazır tüketmek yerine taze meyveden evde yapıp tüketmeye çalışıyorum...çocukluğumuzdada böyleydi,eski alışkanlıkları yaşatmak gerek diye düşünüyorum...daha sağlıklı bir yaşam için...sevgiler

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık,bende meyve sularını hazır tüketmek yerine taze meyveden evde yapıp tüketmeye çalışıyorum...çocukluğumuzdada böyleydi,eski alışkanlıkları yaşatmak gerek diye düşünüyorum...daha sağlıklı bir yaşam için...sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Yıldız,
    Erik suyu nefis ve oldukça serin görünüyor, ellerine sağlık.
    Sana katılıyorum, eskiden misafire bu kadar çok meşrubat ikram edilmezdi, mutlaka evlerde soğuk içecekler hazırlanırdı.

    YanıtlaSil
  7. ne iyi yapıyorsunuz, eski dönem romanlarında şerbetti, limonataydı ne çok içilir bizse bol katkı maddeli herşeyi dikiyoruz :(
    yapmalı üşenmemeli
    tarif için teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Hımmm mis gibi,çocukluğum aklıma geldi.Ellerine sağlık.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. yıldızım ac kapıyı ben geldim banada soğuk soğuk ikram et bekliyorum
    afiyet bal olsun ellerine sağlık bir tanem
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Annem hala devam ettirir bu geleneği. Enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. soguk soguk canımçekti.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  12. çok sağlıklı bir meyve suyu. Bu yaz ben de çok yaptım erikten (eşimin ailesinde bir ağaç var meyvesi yemekle bitmiyor) çok az şekere bile çocuklar itiraz etmediler

    YanıtlaSil
  13. benim için gelebeksel lezeet erik suyu harika

    YanıtlaSil
  14. Tam bir şifa deposu. Ellerinize emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık. Erik suyunu çok severim. Bu şekilde hiç yapmadım ama annem erik kompostosu yaptığında suyunu hemen bitirirdim:)) Afiyetler olsun, serin serin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. eline sağlık eskiden o yüzden daha sağlıklıydık :) değilmi

    YanıtlaSil
  17. lezzetlisomunlar,serap12 Temmuz, 2010

    Yıldızcığım,geçen Çarşamba Çeşme'de bir arkadaşım buz gibi erik suyu ikram etti..Nasıl ferahlayarak içtik anlatamam.Ellerine sağlık,eminim nefis olmuştur seninki de..Bunlar gerçekten de çocukluğumuzdan güzel anılar..

    YanıtlaSil
  18. Erik suyuna lafım yokta o pozuna bittim, pek bir egzantrik olmuş öyle yandan yandan:)

    YanıtlaSil
  19. Yıldız'cığım ellerıne sağlık canım annemde yapar erik suyu muhtesem bir lezzet oluyor.Yaz içimn en guzel içecek.sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Yıdızcığım bu sıcakda serin serin ne güzel gider. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  21. Canım ellerine sağlık harika görü nüyor olsada içsem öpüyorum...

    YanıtlaSil
  22. Ellerine sağlık Yıldızcım nefis olmuş... Ben tarihi roman okumayı çok sevirim Hürrem Sultan vs. evet en çok etkilendiğim yer evin avlusunda bulunan şerbetlikler kişinin zenginliğine göre şerbet şetitleri artıyormuş... Eve gelen misafire avluda mutlaka şerbet ikram edilmesi bizim misafir perverliğimizi anlatıyor... Canım arkadışım yaptığın her şey ve çektiğin resimler senin zarifliğini anlatıyor bunların hepsine %100 kadınlık katılmış menüler... En çok hayran kaldığımda şu gül şeklinde kızartmalık patateslerin... Sevgilerimle öptüm...

    YanıtlaSil
  23. NE İYİ YAPMIŞDA BU GÜZEL MEYVENİN SUYUNUN TARİFİNİ BİZLERLE PAYLAŞMIŞSIN....AYYYY HARİKA OOLMUŞ ..BENDE HEMEN MANAVIN YOLUNU TUTMALIYIM...HARİKASIN CANIM....

    YanıtlaSil