Sayfalar

18 Aralık 2010

GÖÇMEN BÖREĞİ

Göçmenlerin çeşit çeşit börekleri vardır bu da bizim göçmen böreğimiz misafir gelince mutlaka yapılır fakat pide denir..

Baba tarafından göçmenim ( Yuğoslav ) bu börek yazın sık sık yapılır bizde gerçi ben etrafının kıvrımını tam beceremiyorum bizim göçmenler gibi ama yinede hani güzel yaparım :) belkide yarı göçmen olduğumdan olsa gerek.....

Yazdan kalma bir tarifdir bu armut domates denen yassı domatesten yapılırki diğer domatesler gibi sulu olmadığı için.


Malzemeler :

1 kg armut domates

250 gr biber ( içine bir kaç tane acı biber eklenirse daha lezzetli oluyor )

3 adet kuru soğan

1 çay bardağı çiçek yağı

tuz

Hamuru için :

1 kg un

2-3 yemek kaşığı çiçekyağı

2 yemek kaşığı sirke

tuz

Yapılışı :

Öncelikle soğuması için iç malzemeleri hazırlamamız gerek...

Soğanlar yemeklik doğranarak çiçekyağında hafif kavrularak sırasıyla biberler küçük küçük doğranarak eklenir ardından kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesler ilave edilerek menemen yapar gibi pişirip tuzunuda kararınca koyup bir kenara soğumaya bırakalım...

Hamurunu yoğurup 6 eşit parçaya bölüp 3nü tabanı 3nü üstü için ayırıp yemek tabağı büyüklüğünde açıp yağlayarak üst üste koyalım...

Yani 3 adet altı için 3 adet üstü için olmak üzere elimizde 2 adet yemek tabağı büyüklüğünde açılmış ve yağlanmış hamur olacak...

Bu şekilde 10 dakika dinlendirip hamuru merdane yardımıyla kullanacağımız tepsinin genişliğinden 2 cm kadar büyük açıp tepsiye yerleştirelim ve hazırladığımız harçı döküp tepsiye yayalım...

Sıra geldi üstü için hamuru açmaya onuda tepsinin büyüklüğünde açıp malzemerin üzerine yerleştirip etrafının şekilde görüldüğü gibi işaret ve baş parmağımızda altan dışa doğru kıvıralım..

Üzerine biraz çiçekyağı sürüp önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim ve fırından çıkarıp hemen üzerine nemli temiz bir bez örtüp biraz dinlendirelim....

Sıcak veya soğuk nasıl arzu ederseniz servis edebilirsiniz bizim göçmenler bu böreğin yanında karpuz yiyorlar ama bu benim damak zevkime pek uymuyor .....

Sıcak ,soğuk yada karpuzlu tercih sizin ...

Afiyet olsun...........

39 yorum:

  1. Elinize sağlık, yaz gelsin yaparız inşallah:)

    YanıtlaSil
  2. Yıldızcım ellerine sağlık, haklısın göçmenlerin börekleri hem meşhur hemde çok güzel olur.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Harika bir lezzeti olmali. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. biz de bulgaristan göçmeniyiz ama böyle tarifler yok bizde

    YanıtlaSil
  5. Yıldızım bu börek çok farklı bir börek olmuş eline sağlık iç harcı hiç denemediğimiz bir harç ama güzel oluyordur emininm menemen benzeri bir tat olunca hamur da kıtır mı oluyor?
    afiyetler olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Hayırlı hafta sonları, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Benim kayınlarımın eşleride göçmen onlarda yemiştim ve çok beğenmiştim. Sanki onlar taze soğan kullanmışlardı. Çok lezzetliydi.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  7. domatesli börek hic yemedim ama tahmin edebiliyorum tadini,eline saglik

    YanıtlaSil
  8. çok lezzeti görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Nefis görünüyor tarifi alıyorum deneyeceğim ellerinize sağlık.Her zaman görüşmek üzere sevgiler
    Aliye
    www.aliyevideo.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Çok değişik ve lezzetli görünüyor.Keşke dilimlenmiş halinide görebilseydim ..ama yok yok görmim daha hayırlı iyice canım isterdi:)

    YanıtlaSil
  11. Göçmen böreğini görünce bile içim sıcacık oluyor.Bu lezzet beni alıp çocukluğuma,hatıralarıma götürüyor.Biz iki taraftan da göçmeniz Yıldız ablacığım.Anneannem de babaannem de ufak tefek değişikliklerle,sık sık pişirirdi.Mis gibi kokardı mis! Heyecanla beklerdik,yiyelim diye.Kalabalıkta daha bir tatlı oluyor:) Sen de hakkını vermişsin,ellerine,gönlüne sağlık.Kenarları da çok muntazam duruyor.Benim de aklıma düşürdün şimdi canımcığım.En son ramazanda yapmıştım.Yakın zamanda pişireyim,hatta yarın misafirlerimiz gelecek,tevafuk olur.Kalbi sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  12. selamlar ablam.enfes görünüyor gerçekten.sevgiler gönderiyorum ve mutlu bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  13. Harika görünüyor ellerine sğlık.Kesseydin bir dilim de ben alırdım:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Harika görünüyor ellerine sğlık.Kesseydin bir dilim de ben alırdım:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. harika bir börek olmuş eline sağlık canım iyi hafta sonları.

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık Yıldızcığım,pek nefis görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. ellerine saglik canim, kapali pizza gibi cok degisikmis. Denemeye deger.

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık akşam akşam canım çekti yavv...:))

    YanıtlaSil
  19. Domatesli borek , guzeldir mutlaka.
    Ellerine saglik sekercim.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  20. Canım siz göçmenler bu börek işini gerçekten iyi biliyorsunuz.Kesinlikle çok lezzetli oluyor.Birkaç kez prasalısını yemiştim ve mükemmeldi...
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  21. biz de göçmeniz ve bu börek en sevdiğim böreklerdendir, karpuzla bayılırım. :)

    YanıtlaSil
  22. Eline sağlık Yıldızcım koktular taa buradan : ))

    YanıtlaSil
  23. çok güzel görünüyor. denemek isterim.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  24. çok farklı bır trıf.. elınıze saglık...armut domatesı anlayamadım ama ne sekıl bısey...

    YanıtlaSil
  25. canım nefis bir börek...kenarınıda gayet güzel kıvırmışsın.....:))

    ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  26. Ay ne güzel görünüyor.Karnımı gucurdattın be bacım::))
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  27. Çok çekici bir tarif, acaba yazı beklemeden başka bir içle yapsam mı?

    YanıtlaSil
  28. Siz de kimbilir böyle ne güzel tarifler vardır daha... Bu tarifi de ilk defa duydum. Çok değişik geldi denemek isterim. Ben de bir tarif var buna benzer ama aralarında bayağı bir değişiklik var. Domatesli tarifleri çok severim. Domatesler bollaşınca bu tarifi bir daha yayınlasanız da yapsak arkadaşım. Tarifi yazdırıp sakladım ama, şimdi zamanı olmadığı için aralarda kalıp unutulmasın.
    Ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Yıldızcım, ben de göçmenim biliyorsun, ne güzel ne değişik yemekleri olur onların değil mi..Ellerine sağlık canım, görünüşünden belli ne güzel olduğu..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  30. arkadaşım ellerine sağlık farklı bir börek olmuş daha önce yemedim ama tadını da merak ettim.Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  31. bizim yugoslav göçmeni aile dostlarımız buna çok yakın bir tarif yapıyorlardı... böreğin içine pırasa koyuyorlar, ve pırasa pidesi diyorlardı...bu tadı çok severdim. eminim bu şekli de çok lezzetlidir.. ellerinize sağlık.. sunum da çok şık...

    YanıtlaSil
  32. Benim de anne tarafim yunanistan baba tarafim yugoslavya gocmeni ama annemler yaparlar bu boregi. Hatta domatli ekmek derler ismine de. Baba tarafim bilmiyor bu tarifi. Cokca yapariz cok da severiz. Sizin boreginiz de harika gorunuyor. Ellerinize salgik. Sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Görüntü olarak çok güzel,güzel bir börek olmuş.

    YanıtlaSil
  34. Ellerine sağlık açma olunca harika olmuştur içide çok farklı merak ettim ama görüntüsü süper çıtır çıtır duruyor

    YanıtlaSil
  35. yaz gelsin o zaman

    Ellerine sağlık
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  36. yazı beklemeye ne gerek var yap onu geniş kenarlı ve ıspanaklı al yanına yoğurdu hııı canım cekti valla yarın yapsam iyi olacak hemserim

    YanıtlaSil
  37. denemek lazım:)))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  38. Çok beğendim, ellerine sağlık. Denesem aynı görüntüyü ve lezzeti yakalayabilir miyim, bilmiyorum ama bu tarifi not alıyorum. Umarım senin kadar olmasa da başarılı olurum:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  39. /feedjit.com/freeLive Traffic Feed

    siteye girdim ama olmadı.Uyarı veriyor,açmıyor yeni pencere geldiğinde :(

    YanıtlaSil