Sayfalar

8 Haziran 2011

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI


Rahmetli anneannem pek bir güzel yapardı kabak çiçeği dolmasını ,sabah erkenden kalkar Bodrum'mun o eşsiz mandalin ağaçlarının arasına diktiği kabakların çiçeklerini sepete toplar gelir odun ateşinde zeytinyağı ve yine kendi yetiştirdiği taze nane, domatesleri kullanarak pişiridi....
Şimdi öyle mi ya pazardan bir poşet içine 15 tane konmuş kabak çiçekleri alıyoruz onuda her istediğimizde bulmak mümkün değil hani ; bu hafta şansım varmış arkadaşım  bulmuş benim içinde bir paket  alıvermiş sağolsun hemencecik yapıverdim....
Malzemeler :
her kabak çiçeği için bir tatlı kaşığı pirinç ( sıcak tuzlu suda 15 dakika kadar bekletelim )
bir tutam taze nane
1 orta boy kuru soğan
1 tatlı kaığı tuz ( silme )
1 çay kaşığı karabiber
2 domates ( kabukları soyulmuş minik minik doğranmış )
½ çay bardağından biraz fazlaca zeytinyağı
Yapılışı :
Öncelikle çiçeklerin ortasındaki tohum gibi olan parçasyı zedelemeden çıkarıp dışındaki bıyıklarınıda koparalım..Derince bir kapa su doldurup çiçekleri bir kaç kez zedelemeden yıkayıp süzgüye ters çevirerek suları akması için bırakalım...
İç malzemeleri hazırlayalım...
Sıcak suda ıslanan pirinçleri yıkayıp içine ince ince kıydığımız soğan, nane ve domatesleride ekliyelim...
Tuz ,karabiber zeytinyağınıda ekledikten sonra karıştırıp çiçeklerin içine dolduralım ve uç kısımlarını alta kalacak şekilde kıvırarak  yayvan bir tencereye dizelim..
 Biraz zeytinyağı gezdirip çiçeklerin yarısına gelecek şekilde suyunuda koyup üzerine düz bir tabak kapatalım ve suyu kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirelim....
Afiyet olsun.
Bir gün dinlenirse dahada güzel olacaktır.......

13 yorum:

  1. Canım Anneanneciğinin mekanı Cennet
    olsun.Seninkilerde çok güzel olmuş
    ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Aslında bende çok merak ediyorum çünkü çok nefis görünüyor.

    Ellerinize sağlık.

    Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  3. HİÇ YAPMAK VE YEMEK KISMET OLMADI AMA GÖRÜNTÜ ENFES ELLERİNE SAĞLIK AMA BENDE BU İRADE VARKEN MUTLAKA YAPARIM YAKINDA ESENKAL

    YanıtlaSil
  4. şekerim ellerine sağlık hiç yapmadım ve yemedim nasıl bir şey acaba meraktayım:))ellerine sağlık öpüyorum

    YanıtlaSil
  5. Aaah ah,anacığımda çok güzel yapr ama az kaldı birbuçuk ay sonra bend memleketteyim inşallah.Analar,analar..Onlar olmasa kabak çiçeğini kim dolduracak bize:)Sevgiyle canım.

    YanıtlaSil
  6. çocukluğun çok güzel geçmiş olmalı o zamanlar insan anlamasa da bu anılar ne kadar değerli : )

    YanıtlaSil
  7. İlk denememden birşey anlamadım.Birde bunu deneyeyim.
    Teşekkürler.
    Sevgiler:

    YanıtlaSil
  8. Kabak çiçeği dolması İzmir'de meşhur. Biz de İzmir'deyken yapmıştık. Kabaklar çiçek açmışken tam zamanı bu dolmanın. Ellerine sağlık Yıldız Hanım.

    YanıtlaSil
  9. Çok sevdiğim özel bir lezzet ellerine sağlık,bizde henüz çiçek açmadı sabırsızlıkla bekliyorum.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Ahhh bende bir pazarda görsen hemen alacağım ama benmi göremiyorum yoksa hiçmi gelmiyor anlamadım.
    Ellerine sağlık canım.
    Keşke uzanıpta bir tanecik alabilsem.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize saglık...Su kek tenceresinede tekrar hayran kaldım...Eskiden annemde kullanırdı nefis kekler yapardı hatta altına koyulan bir kül tabagıda hatırlıyorum ısı esit olsun diye..Cok marifetliymiş tabi sizde öyle...Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Bayılırımmmm
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Elinize sağlık, yine döktürmüşsünüz...

    YanıtlaSil