Sayfalar

9 Eylül 2011

ERİŞTE YAPIMI

Bu yıl nerden estiyse ben de bir erişte yapma hevesi , öyle ki yan komşuma artık her fırsatta erişte yapalım diyerek pes ettirmiş olmalıyım ki kabul etti....

Ben onun bu işi bildiğini o da benim bildiğimi sanıp bir güzel salonun ortasına tüm malzemeleri hazırlayıp yerimizi aldık.....
Eeeee hadi bakalım ne kadar ne koyacağız içine dememizle ikimizinde daha önce böyle bir faliyette bulunmadığı ortaya çıktı :)
Hemen tanıdık,eş,dost arandı bir çok ölçülerde bir çok tarifler alındı...
Sanırım herkesin kendine özgü tarifi var hangi tarifi yapacağımızı şaşırdık ben bana en uygun tarifi yaptım komşumda kendine en mantıklı gelen tarifi yaptı....
Benim tarifim şöyle....
Malzemeler :
3 kg un
10 adet yumurta
1 bardak irmik
250 ml süt
½ çay bardağı tuz
kararınca su ( 1 bardak kadar )
Yapılışı :
3 kg un büyükçe bir kabın içine elenir üzerine irmik eklenerek  ortası havuz gibi açılarak yumurtalar kırılır ,unun etrafına tuz serpilerek yavaş yavaş süt ilave edilerek gerekli miktarda su eklenerek sert bir hamur yoğrulur...

10 eşit parçaya bölerek yuvarlanır

 

Tepsiye aralıklarla sıralanarak üzerine nemli temiz bir bez örtülür

Bezeler önce merdane yardımı ile un serpilerek
sonra oklava ile böreklik yufkadan kalınca açılır


Açılan yufkalar sırasıyla temiz büyük bir bez üzerine aralıklarla sıralanır
bu işlem bezelerin hepsi bitinceye kadar yufkaların keserken birbirine yapışmaması için yapılır
ve ortalama 1 saat kadar ara sıra yufkalar ters düz çevrilir
Hafif kuruyan yufkalar keskin büyük bir bıçak yardımıyla şerit şerit kesilir
ve kurumaya bırakılır
En az 3 gün mümkünse kullanılmayan bir odada temiz büyükçe bir bez üzerinde ara sıra karıştırılarak kurumaya bırakılır ve bez bir kese içinde saklanır....
Erişte yapması
yoğurma kısmı yorucu
açma kısmı oyalayıcı
kesme kısmı zevkli
yeme kısmı keyifli
Afiyet olsun......

14 yorum:

  1. Gectiyimiz hafta bend eyaptim.
    Cok keyifli , hele yemesi harikaa
    Elelriniz e saglikk gulegule yiyin
    Sefa

    YanıtlaSil
  2. hımmm muhteşem görüntüler harika yapmışsınız yerken üzerine domates sosu da harika olur
    afiyetler olsun
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. harikasınız ve çok tatlısınız
    ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  4. Elin kolun dert görmesin ne güzel olmuş bana da fikir verdin.Afiyetler olsun,sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık sağlıkla tüketin inşallah.Pazara az kaldı çok heycanlıyım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize emeklerinize sağlık canım.Yazını okumak ayrı keyifdi.
    Erişteyi yemek de apayrı bir keyifdir bilirim ve de çok severim.
    Hele bizim buraların meşhur keşini tereyağıyla kavurup üzerine dökücen of ki ne offff.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canımm afiyetle tüketin inş. bende çok severim erişteyi niyetlenmeme rağmen cesaret edip başına geçemedim:)

    YanıtlaSil
  8. Bizde annemle yapmıştık memlekette.Ev yapımı erişte gibisi varmı.ellerinize sağlık.Ayrıntılıda vermişsiniz..

    YanıtlaSil
  9. Hayirli aksamlar canim nefis olur ev yapimi eriste peynirlisine hic hayir diyemem emeklerinize saglik afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  10. Allah afiyetle yemek nasip etsin.ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
  11. bizim mutfağımızda erişte yok. olsa da yapamazdım.afiyetle yiyin

    YanıtlaSil
  12. Ben bu ev yapımı kış hazırlıklarına hazırdan sahip olanlardanım. Annem ve anneannem sağolsunlar. Erişteyi de anneannem verir.Ama tabii artık kendim de yapmam lazım. Hep hazıra beklemek olmaz değil mi? :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Oooh ellerinize sağlık, ev yapımı bir başkadır tabi ki. İlk denemeye göre çok da güzel yapmışsınız valla, şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  14. afiyetle yiyin inşallah ellerine sağlık:)bu arada sana ilerleyen bir günde sürprizim olucak:))öpüyorum

    YanıtlaSil