Bu pilavı kışın tereyağı yazın ise zeytinyağı kullanarak yapılır ve odun ateşi geçip ,közler kalınca tepsisi ile közün üzerinde demlendirilir ama artık zamanımızda bu pek mümkün değil varsa elektirkli ocak üzerinde demlendirmenizi tavsiye ederim bir nebze olsun gerçek lezzete yaklaşmış olursunuz...
Malzemeler :
3 bardak un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemeleri :
250 gr kıyma
1 kuru soğan
zeytinyağı veya tereyağ
1 çay kaığı karabiber ve tuz
Üzeri için :
1 bardak et suyu
Yapılışı :
Un ; yumurta ve tuz ile sert bir hamur olacak şekilde su ile yorulur...
Elde edilen hamur ortalama büyükçe bir portakal iriliğinde beze olacaktır...
Bezeyi merdane ile yarım cm kalınlığında açıp temiz bir bez üzerine alıp ara sıra çevirerek biraz kurutalım...( yarım saat yeterli olacaktır fazla kurutursanız keserken yufka kırılır )
Yufkayı kare kare keselim ortalama kareler 1 cm genişliğinde olmalı ...
Benim kareler bu ölçülerin biraz dışına taştı :)
Kestiğimiz kareleri temiz bir bez üzerinde en az 2-3 gün kurutalım...
İsterseniz daha fazla yapıp bunları bez kese içinde yada cam kavanoz içinde daha sonra pişirmek üzere sakılıyabilirsiniz....
Kare kare lokumlar hazır sıra geldi pişirmeye..
Bunun için bir tencerede tuzlu su kaynatıp lokum kareleri haşlıyoruz...
Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli püf nokta :
Haşlama suyu çok fazla olmamalı
ve
Kareler biraz diri kalmalı ( aldente)
Kareler haşlanırken iç malzemeleri hazırlıyalım...
Dediğim gibi zeytin yağı veya terayağ size kalmış...
Soğanı rendeleyip yağda pembeleştirip içine kıymayı ekleyip iyice kavuralım...
Karabiber ve tuzunu ocağı kapattıktan sonra ekliyelim....
Haşlanan kareleri süzüp geniş tabanlı teflon bir tecereye alalım ve üzerine kavrulmuş kıymayı döküp karıştıralıp tencereye yayalım son olarak üzerine et suyu gezdirip elektirili ocağın en küçük derecesinde suyunu çekiktirip ortalama 15-20 dakika demlendirelim...
Afiyet olsun....
Bu tarifmde sevgili Gülcan'nın Çay Kahve Bahane "etkinliğine gitsin...
Canım ellerine sağlık çok ilginç miş öpüyorum.
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor..haftasonu mutlaka deneyeceğim..
YanıtlaSilwww.trendyandfriendly.blogspot.com
Adına layık güzellikte bir yemek,eski tarifleri yokolmaya bırakmamak gerek,ellerine sağlık...
YanıtlaSilKüçükken biz de hamur pilavı derdik :)) Gerçekten nefis bir tadı vardır. Ellerine sağlık Yıldız'cım..
YanıtlaSilben televizyonda görmüştüm ve keşke bi yerden tarifini bulsam diyordum..çok teşekkürler ellerinize sağlık en kısa sürede denenecek :)
YanıtlaSilÇok ilginç, çok da lezzetli bir pilava benziyor. Valla merak etmedim değil bakalım inşallah deneriz bir gün :) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilAynen öyle ....Lokumu okuyunca bu nasil bir pilav ilgincmis diye tarifi actim...Ama lokuuum yoook :-(
YanıtlaSilNeyse gercekler anlasildi...
Egeliyim ama hic tatmadim gormedim simdiye kadar. Simdi iyiki gordum ilk firsata yapicam.
YanıtlaSilKis iicn eriste keserken kucuk mantilik hamur kesmistim. Tamd a bu lokum lar gibi )))))
sevgile r cnaim cok tesekkurler bu tarif icin
süpper görünüyorlar :)
YanıtlaSilGerçekten farklı bir pilav. Yöresel lezzetleri severim. Bu da nefis görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilisim gerçekten merak uyandırıyor :) ellerinize sağlık.Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
YanıtlaSilismi ne güzel , tadı da öyledir eminim ellerine sağlık ...
YanıtlaSilHİÇ AMA HİÇ BİLMEDİĞİM BİR LEZZET..ŞU BLOG NE GÜZEL BİR OLAY..SİZLER SAYESİNDE HER YÖREYE AİT HEMDE GERÇEK ELLERDEN TARİFLER ÖĞRENİYORUM..OLDUKÇA LEZZETLİ OLDUĞU BELLİ..ELLERİNE SAĞLIK YILDIZCIM..
YanıtlaSilCanım bu nedir böyle hakikaten şoke oldum. Güzel yurdumda daha nice güzellikler var kimbilir.Hakikaten ismi de çok yakışmış yemeğin kendine.Sanada bravo diyorum başka da birşey demiyorum.Sevgilerimle...
YanıtlaSilellerine sağlık eriştenin köşelisi :))
YanıtlaSilmakarnacıyız makarna:))))
Valla enfes görünüyor,tam yöresel bir lezzet,ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilKız nilgün kim?
YanıtlaSilAllah seni netmesin :) Beni nilgünlemi aldatıyosun sen :)benim adım gülcan,yanlış yazmışsın,çabuk nilgün görmeden değiştir onu yoksa alır tarifimi ağlarım bak sonra :)
çok teşekkür ediyorum canım güzel ve farklı tarifin için,ellerine sağlık,hemen yayınlıyorum,gene bekliyorum,sevgiler,selamlar olsun...
gündüz gezmedeydim görmedim,ancak fırsatım oldu geldim,gecikme için özür dilerim :)
Çok değişik ve lezzetli olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilbir çeşit erişte galiba ama şekli degişik.ama eminim lezzetlidir.ellerine saglık.
YanıtlaSilİlginç ,değişik bir lezzet denemelikler arasında yerini aldı,ellerine sağlık,sevgiler
YanıtlaSilAdı gibi lezzetininde nefiss olduğuna eminim..
YanıtlaSilİştah açıcı görünüyor.
Ellerine sağlık canım
Sevgiler.
Sevgili Yıldız merhabalar, bizim memlekette bunun gibi mantılık kesilir biraz daha köşeli baklava dilimi gib kesilir kurutulur ve kışılk hazırlanır pişirilir üzerine sarmısaklı yoğurt ve salçalı kıymalı sos dökülür ailece çok severiz bu da farklı olmuş ama lezzetli olacağı şüphesiz. bu arada anneannenize Allahtan rahmet dilerim. esnkalın.
YanıtlaSilMerhaba bu pilavı çok iyi biiyorum Bodrum yöresine ait olduğunu yapmayı çok istedim ama üşendim açıkçası neyse elinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilNe kadar guzel olmus, ellerinize saglik, bayildim.Cok guzel bir blogunuz var, cok begendim tariflerinizi:)
YanıtlaSilDomatese ise inanamadim, nasil olur ?
Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle.
ilk defa gördüm arayacağım bodrumda muhtemelen bulamam ayrı : ) ellerine sağlık canım
YanıtlaSilaklımda hala korkunç domatesler var