PİTA, Rumca ve lazca ‘ekmek’, Arnavutça’da ise ‘börek’ anlamına geliyormuş..
Öyle yada böyle bence nefis bir ekmek içinin cep gibi açılıyor olması ve istediğimiz malzemeleri koyabilmemiz bu ekmeği özel kılan....
Malzemeler :
1 pk instant maya
1 bardak ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
aldığı kadar un
irmik ( altına serpmek için )
Yapılışı :
Bir tatlı kaşığı toz şeker ılık sütün içinde eritilerek instant maya eklenerek karıştırılır ve kabarması için 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletilir....
İçine diğer malzemelerde eklenerek aldığı kadar un ile yoğrularak üzeri örtülerek hamur yarım saat kadar oda sıcaklığında kabarmaya bırakılır..
Kabaran hamur tekrar yoğrularak 10 eşit parçaya ayrılır ve bezeler yuvarlanır...
Her bir beze ortalama 15-16 cm çapında un ile yuvarlak açılır...
Yağlanmış ve irmik serpilmiş tepsiye aralıklı yerleştirilerek orta sıcaklıktaki fırında üzerleri hafif pembeleşinceye ( ortalama 15 dakika ) kadar fırınlanır...
İçine ister peynir domates isterseniz köfte veya döner koyarak tüketebilirsiniz..
Afiyet olsun....
Hayırlı haftalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyorlar.
YanıtlaSilSaygılar..
mis gibi koktu :) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilofff pofuduk ekmekler süper olmus...sevgiler...
YanıtlaSilCanım sanada mutlu haftalar maşallah nasıl kabarmış ellerine
YanıtlaSilsağlık öpüyorum.
Ellerinize sağlık. Nasıl da güzel kabarmışlar.
YanıtlaSilbu ekmekcıklerden bende yapıyorum hatta kayınvaldem sık sık yapar bıze,ellerıne sağlık harıka gorunuyor tam dombili olmuşlar canım,sevgiler...
YanıtlaSilHepsiyle birer tane yemek lazım :) Elinize sağlık.,
YanıtlaSilharika ayy bide sıcak sıcak olucak hmm ye ye doyamaz insan en kısa zamanda sabah kahvaltısı için yapıcam teşekkürler ellerine sağlık canım
YanıtlaSilharika bir tarif. Yemiştim bu ekmekten çok güzel oluyor. Şimdi de oğluşlarıma deneyeceğim...
YanıtlaSilPufur Pufur harika görünüyor sıcacık içine tereyağ yatırıp tulum peynir dometes offff naptın sen yıldız abla =)))
YanıtlaSilEllerine sağlık afiyetler olsun ablacım
çok güzeller, ellerinize sağlık.Geriye içini açıp doldurmak kalmış, canınız ne isterse onunla.
YanıtlaSilSüper olmuşlar. Ellerine sağlık. Deneyeceklerim arasında. Orta sıcaklık kaç derece? Benim fırınım minik. Ölçüyü yarıya indirip deneyeyim.
YanıtlaSilÇok özendim. Arasına birşeyler koyup ısıra ısıra yiyesim geldi. Ben yapsam olmaz diye düşünüyorum. Çok güzel kabarmış sizinkiler. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAslı
YanıtlaSilmutlaka denemelisin arkadaşım yemesinden çok fırında kabarışını izlemek ayrı bir zevk
kesinlikle başaracağına eminim ben,,
hemen dene sen de yapabileceğini göreceksin...
aman allahım süper bişi bu ellerine sağlık canım
YanıtlaSilPita yı Nermin Bezmen in Kurt seyt ve Shura kitabında çok duymuştum.
YanıtlaSilbabamın fırında yaptığı halebi ekmeğe benziyor.
Fırından buna benzer ekmek alıyorum ama sizin yaptığınızın daha güzel olduğunu düşünüyorum. tarifinizi deneceğim.ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilamanın da amanın bu ne güzel bir lezzet böyle yaaa ben dietteyim yıldız bu sefer zayıflamaya kararlıyım balım ya ne yaptın sen şimdi bunu benim yapmam gerek :((
YanıtlaSilTandir ekmegi tadinda bir ekmek oluyor. Bende yapiyorum arada.
YanıtlaSilFirinda tandir ekmegi diye blogda tarifni vermistim.
Ben sade yapiyorum un su tuz .
o ne nefis bir kabarıklık öyle of of off bu ay bitmeden mutlaka deneyceğim.sonucunu gelip yeniden yorumlayarak bildireceğim. süppermiş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAllah nasip ederse yarın yapıcam bunu
YanıtlaSilarasına da tereyağ yada kaymak
ımmmm :)
eline sağlık olsun :)
bundan ben de yapmak istiyorum ama korkuyorummmmmm. inşallah birgün denerim :) ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler..
kesinlikle ben de çok özendim :)
YanıtlaSilellerine sağlık ablamm:))
ahh bende yapsam tutturabilirmiyim dersin:))
Yıldızcım, şekillendirdikten sonra tepsi mayası için beklemeden mi veriyorsun fırına? Bu önemli bir detay olduğu için soruyorum canım..
YanıtlaSilEllerine sağlık harika olmuşlar canım arasına birşeyler koyup yemek ne güzel olur sevgilerimle...
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis görünüyor
YanıtlaSilellerine sağlık !!! bayıldım.
YanıtlaSilZaten, nasıl imrenilmez ki..
Henüz cesaret edemedim denemeye ama zevkle okuyorum ekmeklerinizi ellerinize sağlık.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....
YanıtlaSilSeap ( Lezzetli Somunlar )
YanıtlaSilevet şekillendirdikten sonra hemen fırına verdim resimde fırın içinde görmüş olduğun Pitalar hiç beklemedi fakat bunlar pişerken diğerlerini hazırladım çabukk piştiği için diğerleride pek beklemedi sayılır gördüğün gibi güzel kabarıyorlar benim fırınım küçük olduğu için tepsiye 3 adet pita sığıyor 3 tepsi biraz beklemiş oldu ama diğerlerinden hiç farkı olmadı
zor gibi görünsede çok kolay hiç korkma hemen yap derim seninde pitaların çooooooooook güzel kabaracak eminim .....
Pazar günü kahvaltı için notumu aldım süper yıldızcım ellerine sağlık
YanıtlaSilmmm.:)
YanıtlaSilnefis bir görüntü bu:)
eminim tadı da öyledir...
yarın öğle yemeğine köfte isteyen kuzucuklara bu güzelliklerin arasında mı sunsam kii aceppp:))
aklımı başımdan aldınızz:)
ellerinize sağlık...
bende sizi beklerim sayfama...
antalya,dan gönül dolusu sevgilerimle
valla çok hoşuma gitti. acaba bende yapabilirmiyim ki. ellerine sağlık ama mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilAman aman Hamarat Yıldızım bunlarda nefis görünüyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilmayalı hamurları hiç yapamıyorum ama denersem ilk bu nefis ekmekeleri deneyeceğim... sevgilerimle öptüm...
Bunların fırında kabarmalarını başında bekleyerek izleyebilirim.:) Çok güzel görünüyorlar. İçine de döner ve kızarmış patates doldurup ayranla afiyetle yemek lazım. Ellerine sağlık Yıldız.
YanıtlaSilNirde bana kaldımı ekmek ? ellerine sağlık canım,harika görünüyor ekmeklerin..sevgiler,selamlar olsun İzmir'e,,,öpüyorum hoş,kal
YanıtlaSilNe güzel kabarmışlar. Ellerine sağlık Yıldızcım..
YanıtlaSilçok güzel görünüyor pita ekmekleriniz, elinize sağlık. verdiğiniz malzemeden kaç tane ekmek elde ediliyor acaba?? teşekkürler
YanıtlaSilyine ben, pardon 10 eşit parçaya ayırıyoruz.... demiştiniz:))))
YanıtlaSilSüper, bu tarifi arıyordum.
YanıtlaSilIngilterede bizim ekmeklere en yakını ve içine et koyulanı buydu.
Ellerinize sağlık.
Yine geleceğim.
Malatyalımısınız???
Sanki hemşerih anne Çiğdem
Yine ben,
YanıtlaSilDenedim, henüz sonucu bilmiyorum akşama yazarım. Peki neden irmik koyuluyor tepsiye.
Meraklı anne Çiğdem
Yıldız,
YanıtlaSilCevabına bayıldım, hala guluyorum.
Teşekkür ederim inceliğin için, gelip bende yorum bırakmışssın.
Güzel olursa bende yarın blog a koyarım, senin adresinide paylaşırım.
Bu arada Allah gani gani rahmet eylesin.
Hüzünlü anne Çiğdem
üstüne tereyağı ve ballll
YanıtlaSilmerhaba,
YanıtlaSildenedim ve çok beğendim. tarifiniz %100 tam. lezzet harika. benim fırından kaynaklı bazıları kabarmadı onları da bazlama niytine yedik.bence bir sakıncası yoktu.
teşekkür ederim.