Sayfalar

10 Ekim 2011

PİTA EKMEĞİ

PİTA, Rumca ve lazca ‘ekmek’, Arnavutça’da ise ‘börek’ anlamına geliyormuş..
Öyle yada böyle bence nefis bir ekmek içinin cep gibi açılıyor olması ve istediğimiz malzemeleri koyabilmemiz bu ekmeği özel kılan....

Malzemeler :
1 pk instant maya
1 bardak ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
aldığı kadar un
irmik ( altına serpmek için )

Yapılışı :
Bir tatlı kaşığı toz şeker ılık sütün içinde eritilerek instant maya eklenerek karıştırılır ve kabarması için 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletilir....
İçine diğer malzemelerde eklenerek aldığı kadar un ile yoğrularak üzeri örtülerek  hamur yarım saat kadar  oda sıcaklığında kabarmaya bırakılır..
Kabaran hamur tekrar yoğrularak 10 eşit parçaya ayrılır  ve bezeler yuvarlanır...
Her bir beze ortalama 15-16 cm çapında un ile yuvarlak açılır...
Yağlanmış ve irmik serpilmiş tepsiye aralıklı yerleştirilerek orta sıcaklıktaki fırında üzerleri hafif pembeleşinceye ( ortalama 15 dakika ) kadar fırınlanır...
İçine ister peynir domates isterseniz köfte veya döner koyarak tüketebilirsiniz..
Afiyet olsun....

43 yorum:

  1. Hayırlı haftalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyorlar.

    Saygılar..

    YanıtlaSil
  2. mis gibi koktu :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. offf pofuduk ekmekler süper olmus...sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Canım sanada mutlu haftalar maşallah nasıl kabarmış ellerine
    sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık. Nasıl da güzel kabarmışlar.

    YanıtlaSil
  6. bu ekmekcıklerden bende yapıyorum hatta kayınvaldem sık sık yapar bıze,ellerıne sağlık harıka gorunuyor tam dombili olmuşlar canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Hepsiyle birer tane yemek lazım :) Elinize sağlık.,

    YanıtlaSil
  8. harika ayy bide sıcak sıcak olucak hmm ye ye doyamaz insan en kısa zamanda sabah kahvaltısı için yapıcam teşekkürler ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. harika bir tarif. Yemiştim bu ekmekten çok güzel oluyor. Şimdi de oğluşlarıma deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  10. Pufur Pufur harika görünüyor sıcacık içine tereyağ yatırıp tulum peynir dometes offff naptın sen yıldız abla =)))
    Ellerine sağlık afiyetler olsun ablacım

    YanıtlaSil
  11. çok güzeller, ellerinize sağlık.Geriye içini açıp doldurmak kalmış, canınız ne isterse onunla.

    YanıtlaSil
  12. Süper olmuşlar. Ellerine sağlık. Deneyeceklerim arasında. Orta sıcaklık kaç derece? Benim fırınım minik. Ölçüyü yarıya indirip deneyeyim.

    YanıtlaSil
  13. Çok özendim. Arasına birşeyler koyup ısıra ısıra yiyesim geldi. Ben yapsam olmaz diye düşünüyorum. Çok güzel kabarmış sizinkiler. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Aslı
    mutlaka denemelisin arkadaşım yemesinden çok fırında kabarışını izlemek ayrı bir zevk
    kesinlikle başaracağına eminim ben,,
    hemen dene sen de yapabileceğini göreceksin...

    YanıtlaSil
  15. aman allahım süper bişi bu ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  16. Pita yı Nermin Bezmen in Kurt seyt ve Shura kitabında çok duymuştum.

    babamın fırında yaptığı halebi ekmeğe benziyor.

    YanıtlaSil
  17. Fırından buna benzer ekmek alıyorum ama sizin yaptığınızın daha güzel olduğunu düşünüyorum. tarifinizi deneceğim.ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  18. amanın da amanın bu ne güzel bir lezzet böyle yaaa ben dietteyim yıldız bu sefer zayıflamaya kararlıyım balım ya ne yaptın sen şimdi bunu benim yapmam gerek :((

    YanıtlaSil
  19. Tandir ekmegi tadinda bir ekmek oluyor. Bende yapiyorum arada.
    Firinda tandir ekmegi diye blogda tarifni vermistim.
    Ben sade yapiyorum un su tuz .

    YanıtlaSil
  20. o ne nefis bir kabarıklık öyle of of off bu ay bitmeden mutlaka deneyceğim.sonucunu gelip yeniden yorumlayarak bildireceğim. süppermiş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Allah nasip ederse yarın yapıcam bunu

    arasına da tereyağ yada kaymak

    ımmmm :)

    eline sağlık olsun :)

    YanıtlaSil
  22. bundan ben de yapmak istiyorum ama korkuyorummmmmm. inşallah birgün denerim :) ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. kesinlikle ben de çok özendim :)
    ellerine sağlık ablamm:))
    ahh bende yapsam tutturabilirmiyim dersin:))

    YanıtlaSil
  24. Yıldızcım, şekillendirdikten sonra tepsi mayası için beklemeden mi veriyorsun fırına? Bu önemli bir detay olduğu için soruyorum canım..

    YanıtlaSil
  25. Ellerine sağlık harika olmuşlar canım arasına birşeyler koyup yemek ne güzel olur sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. ellerine sağlık canım nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  27. ellerine sağlık !!! bayıldım.

    Zaten, nasıl imrenilmez ki..

    YanıtlaSil
  28. Henüz cesaret edemedim denemeye ama zevkle okuyorum ekmeklerinizi ellerinize sağlık.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....

    YanıtlaSil
  29. Seap ( Lezzetli Somunlar )
    evet şekillendirdikten sonra hemen fırına verdim resimde fırın içinde görmüş olduğun Pitalar hiç beklemedi fakat bunlar pişerken diğerlerini hazırladım çabukk piştiği için diğerleride pek beklemedi sayılır gördüğün gibi güzel kabarıyorlar benim fırınım küçük olduğu için tepsiye 3 adet pita sığıyor 3 tepsi biraz beklemiş oldu ama diğerlerinden hiç farkı olmadı
    zor gibi görünsede çok kolay hiç korkma hemen yap derim seninde pitaların çooooooooook güzel kabaracak eminim .....

    YanıtlaSil
  30. Pazar günü kahvaltı için notumu aldım süper yıldızcım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  31. mmm.:)
    nefis bir görüntü bu:)
    eminim tadı da öyledir...
    yarın öğle yemeğine köfte isteyen kuzucuklara bu güzelliklerin arasında mı sunsam kii aceppp:))
    aklımı başımdan aldınızz:)
    ellerinize sağlık...
    bende sizi beklerim sayfama...
    antalya,dan gönül dolusu sevgilerimle

    YanıtlaSil
  32. valla çok hoşuma gitti. acaba bende yapabilirmiyim ki. ellerine sağlık ama mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  33. Aman aman Hamarat Yıldızım bunlarda nefis görünüyor ellerine sağlık canım
    mayalı hamurları hiç yapamıyorum ama denersem ilk bu nefis ekmekeleri deneyeceğim... sevgilerimle öptüm...

    YanıtlaSil
  34. Bunların fırında kabarmalarını başında bekleyerek izleyebilirim.:) Çok güzel görünüyorlar. İçine de döner ve kızarmış patates doldurup ayranla afiyetle yemek lazım. Ellerine sağlık Yıldız.

    YanıtlaSil
  35. Nirde bana kaldımı ekmek ? ellerine sağlık canım,harika görünüyor ekmeklerin..sevgiler,selamlar olsun İzmir'e,,,öpüyorum hoş,kal

    YanıtlaSil
  36. Ne güzel kabarmışlar. Ellerine sağlık Yıldızcım..

    YanıtlaSil
  37. çok güzel görünüyor pita ekmekleriniz, elinize sağlık. verdiğiniz malzemeden kaç tane ekmek elde ediliyor acaba?? teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. yine ben, pardon 10 eşit parçaya ayırıyoruz.... demiştiniz:))))

    YanıtlaSil
  39. Süper, bu tarifi arıyordum.
    Ingilterede bizim ekmeklere en yakını ve içine et koyulanı buydu.
    Ellerinize sağlık.

    Yine geleceğim.
    Malatyalımısınız???

    Sanki hemşerih anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  40. Yine ben,

    Denedim, henüz sonucu bilmiyorum akşama yazarım. Peki neden irmik koyuluyor tepsiye.

    Meraklı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  41. Yıldız,

    Cevabına bayıldım, hala guluyorum.
    Teşekkür ederim inceliğin için, gelip bende yorum bırakmışssın.
    Güzel olursa bende yarın blog a koyarım, senin adresinide paylaşırım.

    Bu arada Allah gani gani rahmet eylesin.

    Hüzünlü anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  42. üstüne tereyağı ve ballll

    YanıtlaSil
  43. merhaba,

    denedim ve çok beğendim. tarifiniz %100 tam. lezzet harika. benim fırından kaynaklı bazıları kabarmadı onları da bazlama niytine yedik.bence bir sakıncası yoktu.

    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil