Sayfalar

16 Kasım 2011

SOĞAN BÖREĞİ

Kısa bir aradan sonra tüm ziyaretcilerime sağlıklı günler dilerim zira bayramın son günününden itibaren soğukalğınlığı nedeniyle üzerimdeki kırıklığı henüz atabilmiş değilim  yinede blogcu olmanın verdiği hazla tekrar burdayım...
Kuru soğanın  grip, nezle, gırtlak iltihabı ve öksürüğe faydalı olduğunu  hatırlatır kış aylarında mümkünse bol bol tüketmenizi tavsiye ederim....
Tabi soğanı öyle bol bool tüketmek mümkün olmayabilir ama  soğan böreği iyi bir alternatif olabilir.
Malzemeler :
1 kilo  un
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt suyu  ( yoksa 2 yemek kaşığı sirke )
İç malzemeler :
1 kilo kuru soğan ( mümkünse iri soğan )
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biber
½ tatlı kaşığı karabiber
kararınca tuz
Hamuru açmak için  zeytinyağı ve nişasta
Yapılışı :
Öncelikle iç malzemelerini hazırlamalıyız ki soğusun...
Soğanları ay ay doğrayıp zeytinyağı ile kavurup tuz,karabiber ve pul biberini ekliyerek soğumaya bırakıyoruz.
Unu yoğurma kabın içinde ortasını havuz gibi açarak yumurtayı ve yoğurt suyunu koyup etrafınada yağı birde tuzu ekleyerek su ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğurup hamur elde ediyoruz...
Hamuru  böreğin 5 alt 5 üst katını oluşturmak olmak üzere10 eşit parçaya bölerek yuvarlıyarak yarım saat kadar üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakıyoruz...
Dinlenen bezelerin 5 tanesini alt taban için   kahvaltı tabağı büyüklüğünde nişasta ile açıp en üst hariç araları fırça ile yağlayıp üst üste diziyoruz ..
Kalan diğer 5 bezeyi de üstü için aynı işlemi uygulayarak hazırlıyoruz..
Yağlanmış kahvaltı tabağı büyüklüğünde ki hamuru mevcut tepsinizin büyüklüğünden bir kaç cm büyük açarak yağlanmış tepsiye serip içine kavurduğumuz ve soğuttuğumuz soğanları döküp iyice tepsiye yayıp üstü içinde hamuru açıp üzerine seriyoruz .. ( İsterseniz böreğin kenarlarını kıvırabilirsiniz )
Böreğimizi fırına vermeden önce üzerini yağlıyoruz ve orta sıcaklıktaki fırınca üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz...
Afiyet olsun.... 

34 yorum:

  1. Merhaba arkadaşım. Soğanın olduğu yerde lezzet olmazmı... Missssss gibi kokusu geldi burnuma. Harika bir börek olduğuna eminim eellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. MMMM:))
    NEFİSS OLMUŞŞ BU BÖREKK:)
    ÇITIR ÇITIR..
    ellerinize sağlık..
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. canım çekti valla, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık.Nefis kızarmış.Soğan pişince çok lezzetli oluyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Değişik bir börek olmuş ellerine sağlık canım,sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Yıldızcığım pita ekmeğini yaptım nefis oldu . Ellerine kollarına sağlık. Bu börek de şahane duruyor. Afiyet olsun canım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. öncelikle geçmiş olsun soğan böreği çıtır çıtır ne de hoş görünüyor ellerinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. geçmiş olsun, havalar fena bozdu şu günlerde. Malesef kış geldi:(((

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor. deneceyeceğim . ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. ay ağzımın suyu aktı.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. nasıl güzel bir börek olduğunu çok iyi bilirim..
    şekerin pişince içindeki şeker açığa çıkıyor
    ve ben en çok buna bayılıyorum...
    harikasın.

    YanıtlaSil
  12. Geçmiş olsun, soğuk algınlığı insanın kolunu kanadını kırar.Börek bir harika, ellerinize sağlık.Saray böreği gibi...

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, ne kadar güzel bir blogunuz var. Yazılarınız içten.
    Börek de çok güzel görünüyor ,ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. soğansız yapamam ,böreğini de çok severim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Canım açma börek gibisi varmı elleri
    ne sağlık kıyır kıyır olmuş öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. bayılırımm nefis görünüyor ellerine sağlık canım benim geçmiş olsun dikkat et aman İZMİRimiz tam hastalık havalarına sahip bugünlerde.

    YanıtlaSil
  17. ablacım geçmiş olsunnn..
    kıyamam sana benn..
    böreğin nefis görüünyor ablacım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  18. geçmiş olsun soğanlı böreği biz de çok severiz,sana şifa olmuştur inşallah

    YanıtlaSil
  19. Hayirli aksamlar ellerinize saglik .

    YanıtlaSil
  20. Soğanın piştiğindeki o tatlı lezzetine hayranım. O yüzden tam benlik bu börek. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. merhaba canım geçmiş olsun...böreğin çok güzel görünüyor,çocukluğumu hatırladım birden,maşınganın içinde pişireceksin bu böreği of,of,ellerine sağlık canım,selamlar :)

    YanıtlaSil
  22. çok geçmiş olsun. börek nefis ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. Acil şifalar dilerim Yıldız'ım. Hakikaten soğan hastayken ne iyi geliyor. Tavuk çorbası içine bolca koymayı tercih ederim. Şimdi bu tarifi görünce yeni bir alternatifim oldu. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  24. of anaaaam harika olmuş bu ya şimdi olsa nasılda yumulurdum bu aç halimle .ellerine sağlık yarın yaparım umarım...

    YanıtlaSil
  25. merhabalar
    ben bloğunuzun takipçilerindenim.Börek çok güzel görünüyor.Pişirdiğiniz tepsinin ebatını öğrenebilirmiyim.teşekkürler.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Adsız takipcime merhabalar,
    hemen cevap veriyorum
    şu an iş yerindeyim tepsinin ölçüsünü net olarak bilmiyorum arkadaşımı aradım aynı fırın ve tepsidende onda var yuvarlak bir tepsi bu ölçüsüde arkadaşımın söylediğine göre genişliği 2 karışmış yanı tepsi çapı 38-40 cm ...

    YanıtlaSil
  27. tam ölçüyü yarın verebilirim eğer biraz bekliyebilirsen

    YanıtlaSil
  28. ellerine sağlık canım börek hemde açma börek süper görünüyor afiyetle sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Arkadaşım tepsinin ölçüleri tam olarak 40 cm genişliğinde.....

    YanıtlaSil
  30. hıım yerim ben bu nefis börekleri bir çırpıda : ) ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  31. merhabalar
    ölçü için teşekkür ederim.ben sizi konyadan takip eden izleyicinizim.ilgilenerek cevap vermeniz beni çok mutlu etti.Nurhan

    YanıtlaSil
  32. Rica ederim Nurhan
    beğendiğin için ben teşekkür ederim...
    her zaman beklerim..

    YanıtlaSil
  33. sogan hastasiyim zaten . ilk defa duydum sogan böregini :( canim cekti.

    YanıtlaSil
  34. ımmmm bayılırım yengem yapar göçmen böreğidir nefis olur sizinkide süper gözüküyor elinize sağlık....

    YanıtlaSil