Sayfalar
▼
4 Nisan 2012
BOYOZ FESTİVALİ
Duyduk duymadık demeyin
bu yıl ilk kez düzenlenecek olan İzmir boyoz festivalini kaçırmayın....
Festivalde neler mi var ?
30 bin boyoz ,5 bin haşlanmış yumurta, çay ,müzik, çimlerin üzerinde pazar kahvaltısı sonrasında gazete okuma ve türk kahvesi keyfi...
Yer : Alsancak Vapur İskelesi önü
Tarih : 6 mayıs pazar sabahı ....
Saat : 11 :00 -15: 00 arası
Ayrıca festivalde boyoz yeme yarışıda yapılacaktır...
Bu festivaldeki amaç boyozu tanıtmak hak ettiği değeri alması ve boyozu markalaştırmak...
Boyoz nedir ?
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.
Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.Karşıyaka'da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'dır.
Erdem Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
Boyoz nasıl yapılır ?
Daha önceki postlarımda yayınlamıştım BURADAN bakabilirsiniz....
Daha kahvaltı yapmadım .üstüne boyoz pek iyi gitmedi şimdi....
YanıtlaSilben de dün facebookta gördüm çok güzel bir etkinlik olmuş izmirliler için, katılmak lazım...
YanıtlaSilişte İzmir'e özgü boyoz festival çok keyifli olacak belli ki : )
YanıtlaSilYıldız hanım benim bu festivalden haberim yoktu,ne ayıp bana :( Duyurduğunuz için teşekkür ederim,izninizle facebookta paylaşacağım . Sevgilerimle !
YanıtlaSilçok hoşmuş gitmek lazım...
YanıtlaSilyıldızcım gelmeyi çok isterdim
YanıtlaSilçünkü yemedim ve merak ediyorum
eminim nefis bişeydir
benim yerimede ye
sevgiler canım
ne güzel haber..6 mayısta izmiremi gelsek ne :)
YanıtlaSilİzmir e kadar geldim şu boyozu yemeden döndüm. ama hiç duymamıştım geldiğimde.
YanıtlaSilÇOK MERAK EDİYORUM BOYOZU. İTİRAF EDEYİM KAVAK YELLERİ DİZİSİNDE DUYUP GÖRMÜŞTÜM.
YanıtlaSilTADI AŞAĞI YUKARI ÇARŞAF BÖREĞİ GİBİ OLUR DİYE TAHMİN EDİYORUM AMA, KEŞKE FIRSAT BULUP FESTİVALE GELEBİLSEK, TADINA BAKSAK NE GÜZEL OLURDU :)
Neeeeeeee:)
YanıtlaSilOrda olmalıyımmmm...
Bayılırım BOYOZ a....
merhaba.evet canım paşa böreğini biliyorum.yapıyorum.tarifini de yayınlayacağım..hoşçakal.
YanıtlaSilkuzenim izmirde oturuyor.boyoz vazgeçilmezidir onun.gittiğimde yerim bende...
biliyorum boyozu fakat henüz hakikisini tüketmiş değilim. umarım güzel bir gün olur. festivalinde tanışmak iyi olabilirdi ama istanbul'a sözüm var 6'sında:))
YanıtlaSilsevgiler
sevgili Yıldız,
YanıtlaSilne güzel haber!!!
ben de paylaşayım hemen;)
Selam Yıldız hanım siz bana ne zamandır gelmiyosunuz ama ben ilk size geldim...geçen sene bu güzel tadı tattım burda yaşayan izmirli eski komşum kahvaltı günümüz için izmirden gelirken almış hamur olarak burda fırınlamıştı eşsiz tat aslında yaparım dedim ama cesaret edemedim tam tarifini bulmak lazım...görüşmek dileğiyle beklerim
YanıtlaSilsüpermiş inş bir aksilik çıkmaz:)
YanıtlaSilBoyoz ne laaa diyordum az kalsın iyiki yazmışsın ne olduğunu :)
YanıtlaSilİyi eğlenceler olsun sana,nasılsın?
selamlar sevgiler,öperem :)
AAAaaa yıldızcım sarmaşık kavurmasına bıraktığım yoruma ne cevap vermiş yıldız diye baktım yorum yok, hayallah ne oluyor böyle.? neyse bende küçüklüğümde yerdeim boyoz. tadını unuttum.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilne güzel şehir izmir kendine has sadece ona ait olan ne çok şeyi var. şanslısınız ne diyeyim çıkartın tadını doya doya. sevgiler selamlar benden...
YanıtlaSilABLALARIN GÜLÜ NASILSIN İYİSİNDİR İNŞALLAH
YanıtlaSil:)
FESTİVAL HARİKA:)
ÇAYIMI İÇTİM BOYOZUMUDA YEDİM:)
MMMMMMMM ELLERİNE SAĞLIK.
HAYIRLI CUMALAR.
İzmir'in boyozunu duydum ama maalesef tadına bakma şansım olmadı bir Ankara'lı olarak :) Tarifinizi deneyeceğim, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilCanım,güzel paylaşımın için teşekkürler..
YanıtlaSilÇekilişim var,seni de bekliyorum.Öptümmm
http://aishasbazaar.blogspot.com/2012/04/aishas-bazaar-hediye-cekilisine.html
AAA boyozu biliyorum...
YanıtlaSilsevgili kaynanam arada sırada yapar bize...
çok güzel görünüyor...
ellerinize sağlık...
sevgiler...
A.S. canım benim söylerim tabi...
YanıtlaSilkaynanam bana geldiğinde mutlaka yaptırıcam ve blogumda paylaşıcam...
çok güzel oluyor canım çekti valla...
sevgiler canım...
Güzel Desteklerinizi Bekliyorum. Yeni blog açtım ziiyareterini beklerim.
YanıtlaSilSevgilerle
boyozu çok merak edenlerdenim.Adını çok okuyorum ama hiç tatmadım.Umarım tadına bu yaz bakmak kısmet olur.
YanıtlaSilne keyifli geçiyordur böyle etkinlikler....yani merak ettim boyozu.en kısa zamanda denemeli:)
YanıtlaSilOoo harika bir etkinlik ilk kez duydum ahh ahh sizin yemekleriniz havanız suyunuz ve İzmirliler bi başkasız yaaa kocaman sevgilerimle...
YanıtlaSilYıldız ablacım valla iyi oldu sayende duydum facebook kullanmadığım için.
YanıtlaSilAblamlara sölim kesin geliriz bizde :)
Ben de bu tanıtımı bloğumda yayınlayabilir miyim?
EVET YILDIZ CIM BLOG ADRESİM ;
YanıtlaSilhttp://bedismutfakta.blogspot.com
Bir İzmirli olarak bayılırım boyoza .İzmire her gittiğimde sabah kahvaltısına mutlaka sıcak boyoz alır kardeşim sağolsun.Ankaraya gelirkende getirir.Şimdi otlarında tam zamanı valla aklım hep İzmirdeki otlarda Ankarada bulamıyorum aradıklarımı.
YanıtlaSilSarmaşık kavurmasıda nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.
boyoz festivali çok güzel olacak ve bende orda olacağım :)
YanıtlaSilben bayılıyorum bu boyoza halamın yanına her gittiğimde yerim yedikçede yemek isterim :)
YanıtlaSilduydum,gitsem mi,gitmesem mi bilemiyorum,aslında kalabalıktan hoşlanmam
YanıtlaSil