Malzemeler :
1 çay bardağı süt ( ılık )
3 çay bardağı su ( ılık )
1 talı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 pk instant kuru maya ( 10 gr )
un ( 4 bardak kadar )
1 pk çiğdem ( hazır ayıklanmış 100 gr lık poşetlerde çerezcilerde bulabilirsiniz )
Yapılışı :
Ilık sütü şeker ve maya ile karıştırarak oda sıcaklığında 10 -15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekliyelim..
Kabaran mayayı 3 bardak unun içine döküp diğer malzemeleride ekliyerek yoğuralım ..
Yoğururken kalan bir bardak unu yavaş yavaş ekliyerek hamuru pürüzsüz oluncaya kadar yoğurup sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım. ( gerekirse biraz daha un ilave edilebilir )
Yaklaşık yarım saat sonra hamur kabarmış olacaktır içine çiğdemleri ekliyerek kısaca bir daha yoğrup yağlanmış bir kalıba yerleştirelim...Veya şekillendirerek bir tepsiyede koyabilirsiniz...
Bu şekildede 15 -20 dakika kadar yine sıcak bir ortamda bekletip önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Afiyet olsun.....
ellerine sağlık çok da lezzetli olmuştur. afiyetler olsun
YanıtlaSilçekirdek değilde çiğdem ya ben de ir izmir'li olarak bayıldım bu ekmeğe
YanıtlaSilmisss miss...
YanıtlaSilyıldız ablacım ellerine sağlık:)
şimdi sıcacık olsada bir dilim yesem dedimm inanın..
sıcacık tereyağı eşliğinde bir bardak çay....
daha ne olsun:)
sevgilerimle..
:))
işte bunu hemen yapıyorum...zaten akşama misafirim de var, yatıya....ohhh...memleketimin kokusu geldi burnuma...evimizin aşağısında bir fırın vardı, orada yaparlardı bundan...elinize fikrinize sağlık
YanıtlaSilMiss gibi içine sine sine yiyebileceğin bir ekmek. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSevgiler..
İzmir'lileriç çekirdeğe çiğdem, simide gevrek demesine bayılıyorum :))
YanıtlaSilEkmek harika görünüyor, ellerine sağlık..
Yarı İzmirli olarak çiğdemi de bilirim, gevreği de, domatı da :)
YanıtlaSilKek de çiğdem nasıl olur bilemedim ama denemek lazım. Çünkü çok güzel görünüyor.
ellerine sağlık:)
YanıtlaSilİzmir'e ilk geldiğimde çiğdem- çekirdek, nergis- fulya, simit-gevrek gibi farklılıklarda çok şaşırıyorum : )
YanıtlaSilYOK YOK BEN SORMUYORUM,ÇÜNKÜ BİLİYORUM:)
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK EKMEK NEFİS GÖRÜNÜYOR,SEVGİLER..
Neslice arkadaşım
YanıtlaSilkek gibi görünsede bu ekmek :))
şahin görünümlü doğan gibi ya :))
Ismide kendisi çok güzel !! Görümcemin adida çigdem sirf bu yuzden deniyecgim :) harika gorunuyor canim ellerin dert görmezsin
YanıtlaSilEv yapımı farklı ekmek çeşitlerini çok seviyorum, ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilManisa'lı olarak bizde çiğdem deriz..
YanıtlaSilEn çiğdemlisinden misss gibi ekmek ohhh..:))
Sıacık fırından yeni çıkmış halini hayal ediyorum şu an..:))
Ellerine sağlık canım..
Ellerine sağlık nefis bir lezzet.
YanıtlaSilAy benim bir Çiğdem olarak nasıl haberim yok bundan.
YanıtlaSilSizi ve blog dünyasını seviyoruuummm.
Aaa diyen anne Çiğdem
İmmmdaaaaaaat..Ekmekçi teyze tahtım sallanıyoooooor...:))))) Tatlım, ellerine sağlık, ne güzel ekmekler bunlar böyle..Çalışırken ne ara yapıyorsun bunları ha? Sevgiler..
YanıtlaSilçanakkalede de eskiler çiğdem der:) harika olmuş gerçektende..
YanıtlaSilsevgiler
eminim çok lezzetlidir bende poğaça olarak denemek istiyorum ama öncelikle bunu deneyeceğim sevgiler:)
YanıtlaSilPardon yaa kek demişim :)
YanıtlaSilBu ne güzel bir ekmek ,gözenek gözenek...Yumuşacık,çok güzel görünüyor çok.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok denemek isterim..
YanıtlaSilHemen bulmaya çalışacağım
Çok sevgiler.... :)
Yıldızcım, çok güzel olmuş. Nefis bir şey. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilDaha önce de duymuştum çiğdem kelimesinin- ayçkirdeği için söylendiğini, şaşırmıştım.
Ev ekmekleri bir harika oluyor, bu sıralar neredeyse dışardan hiç ekmek almıyorum gibi birşey.
Sevgilerimle...
hiç Ege'den çıkmamış biri olarak ben de çiğdeme çekirdek denince şaşırıyorum.
YanıtlaSilgüzel görünüyor. eline sağlık:)
Ekmekte çiğdem favorimdir. Bir de haşhaş tabi.Senin ekmeğinde çok güzel görünüyor yıldız hanımcım. ellerin dert görmesin. Sevgilerimle...
YanıtlaSilOoooo kokusu buralara kadar geldi...
YanıtlaSilÇekirdek yemeyi çok severim. Küçükken ayıklamak bazen zor gelirdi, biri ayıklasa da hazırdan yesem derdim. Artık o iş de haloldu ama zoru seviyorum sanırım, çitlemeye devam ediyorum. Eh çiğdemi sevince ekmekte olunca bayılmam mı! Emeğine sağlık.
YanıtlaSilellerine sağlık ablacım..
YanıtlaSilekmeğin nefis görünüyor:)
var mı el yapımı gibisi?