Patates karnıyarığını sevgili
Müjgan'da görünce yıllar önce rahmetli büyükannemin bu yemeği kış karnıyarığı diye yaptığını hatırladım o zamanlar şimdiki gibi mevsimsiz sebzeler olmazdı her sebze meyve zamanında yetişir ve zamanında tüketilirdi bundan olsa gerek kışın patatesle yaptığı bu karnıyarığa kış karnıyarığı demesi...
Malzemeler :
Ölçü veremiyorum kişi sayısına göre ayarlanabilir
Orta boy patates
kıyma
kuru soğan
karabiber
tuz
maydanoz
salça
sıvı yağ
Üzeri için :
sulandırılmış salça ve domates dilimleri
Yapılışı :
Kuru soğanı ince ince doğrayarak sıvı yağda hafif pembeleştirip içine kıymayı ilave ederek suyunu salıp çekinceye kadar kavuralım....Salça ekleyerek soteliyelim..
Tuz ,karabiber ve ince kıyılmış maydanozları da ilave ederek karıştıralım...
Soğuması için bir kenara alıp patateslerin önce soyup yıkadıktan sonra boylamasına keserek bir tatlı kaşığı yardımıyla delmeden içlerini boşaltalım...
( Çıkardığım içleri ziyan etmeyip hafif yağda kavurarak üzerine yumurta kırıp kendime öğle yemeği yaptım..)
İçlerini boşaltığımız patatesleri sıvı yağda çevirerek kızartalım ve uygun bir fırın kabına yerleştirelim..
Kızartığımız patateslerin içlerini eşit şekilde hazırladığımız kıymalı harçtan dolduralım...
Bir kasede salçayı sulu ile eriterek patateslerin üzerine dökelim arzu ederseniz üzerlerine dilimlenmiş domates koyabilirsiniz....
200 derece fırında pişirip sıcak servis edelim....
İsterseniz ocak üzerinde de pişirebilirsiniz...
Arkadaşım Müjgan iç malzemelerini biraz farklı hazırlamış ....
Bu güzel tarifi hatırlatıp yapmama vesile olan arkadaşıma çok teşekkür eder bereketli sofralar dilerim..
Afiyet olsun......