Şimdiye kadar içli köfte yapmış değilim bu ilk deneme tabi buna pratik içli köfte demek daha doğru olacak sanırım........
Tarifi sevgili Funda 'dan aldım sayfasından hoşgörüsüne sığınarak aynen aktarıyorum... Teşekkürler.
İÇ MALZEMELER :
2-3 tane haşlanmış patetes
2 tane soğan
tuz,pul biber,sıvıyağ
KÖFTE HAMURU İÇİN MALZEMELER :
1 bardak ince bulgur
1 avuç yarma ya da pilavlık bulgur
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 yemek kaşığı un
tuz,pul biber
HAŞLAMAK İÇİN :
Bolca su
tuz
½ limon suyu
HAŞLAMAK İÇİN :
Bolca su
tuz
½ limon suyu
ÜZERİ İÇİN :
Bolca tereyağ ( ben kuru nane de kullandım )
YAPILIŞI :
Öncelikle iç harç için ayırdığımız soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavuralım.Haşlanmış patetesleri rendeleyip kavrulan soğanların içine ekleyip birazda pateteslerle birlikte kavurup ocağı kapatıp içine tuzunu ve pul biberide ekleyip karıştırıp soğumaya bırakalım...
Köfte hamuru için bulgurları bir kapa koyarak ,bulgurlara sıcak su ( bire bir ölçüde ) ekleyip kapağını kapatarak 20 dak. kadar dinlendirelim.
Bulgurlar iyice kabardıktan sonra yumurtayı, salça,tuz ve un koyarak hamur kıvamını alana kadar yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde paşparmağımızla içini oyarak ( su ile elimizi ıslatarak ) şekillendirip içine 1 kaşık patetesli harçtan koyarak yine elimizi su ile ıslatarak şeklini bozmadan kapatıp yuvarlayalım.
Köfte hamuru için bulgurları bir kapa koyarak ,bulgurlara sıcak su ( bire bir ölçüde ) ekleyip kapağını kapatarak 20 dak. kadar dinlendirelim.
Bulgurlar iyice kabardıktan sonra yumurtayı, salça,tuz ve un koyarak hamur kıvamını alana kadar yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde paşparmağımızla içini oyarak ( su ile elimizi ıslatarak ) şekillendirip içine 1 kaşık patetesli harçtan koyarak yine elimizi su ile ıslatarak şeklini bozmadan kapatıp yuvarlayalım.
Bu ölçülerden ortalama 12 adet çıkıyor.
Köfteler şekillendikten sonra derin bir tencereye bolca sıcak su ½ limon suyu koyarak kaynatalım.
Kaynamakta olan suya köfteleri atıp 10-15 dak. kadar pişirelim.
Pişen köfteler suyun yüzüne çıkacaktır...
Haşlanan köfteleri servis tabağına alarak üzerine tereyağı kızdırıp dökelim..
İsterseniz tereyağın içine kuru nane de koyabilirsiniz...
Afiyet olsun..