Rahmetli anneannem pek bir güzel yapardı kabak çiçeği dolmasını ,sabah erkenden kalkar Bodrum'mun o eşsiz mandalin ağaçlarının arasına diktiği kabakların çiçeklerini sepete toplar gelir odun ateşinde zeytinyağı ve yine kendi yetiştirdiği taze nane, domatesleri kullanarak pişiridi....
Şimdi öyle mi ya pazardan bir poşet içine 15 tane konmuş kabak çiçekleri alıyoruz onuda her istediğimizde bulmak mümkün değil hani ; bu hafta şansım varmış arkadaşım bulmuş benim içinde bir paket alıvermiş sağolsun hemencecik yapıverdim....
Malzemeler :
her kabak çiçeği için bir tatlı kaşığı pirinç ( sıcak tuzlu suda 15 dakika kadar bekletelim )
bir tutam taze nane
1 orta boy kuru soğan
1 tatlı kaığı tuz ( silme )
1 çay kaşığı karabiber
2 domates ( kabukları soyulmuş minik minik doğranmış )
½ çay bardağından biraz fazlaca zeytinyağı
Yapılışı :
Öncelikle çiçeklerin ortasındaki tohum gibi olan parçasyı zedelemeden çıkarıp dışındaki bıyıklarınıda koparalım..Derince bir kapa su doldurup çiçekleri bir kaç kez zedelemeden yıkayıp süzgüye ters çevirerek suları akması için bırakalım...
İç malzemeleri hazırlayalım...
Sıcak suda ıslanan pirinçleri yıkayıp içine ince ince kıydığımız soğan, nane ve domatesleride ekliyelim...
Tuz ,karabiber zeytinyağınıda ekledikten sonra karıştırıp çiçeklerin içine dolduralım ve uç kısımlarını alta kalacak şekilde kıvırarak yayvan bir tencereye dizelim..
Biraz zeytinyağı gezdirip çiçeklerin yarısına gelecek şekilde suyunuda koyup üzerine düz bir tabak kapatalım ve suyu kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirelim....
Afiyet olsun.
Bir gün dinlenirse dahada güzel olacaktır.......
13 yorum:
Canım Anneanneciğinin mekanı Cennet
olsun.Seninkilerde çok güzel olmuş
ellerine sağlık öpüyorum.
Aslında bende çok merak ediyorum çünkü çok nefis görünüyor.
Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle;
HİÇ YAPMAK VE YEMEK KISMET OLMADI AMA GÖRÜNTÜ ENFES ELLERİNE SAĞLIK AMA BENDE BU İRADE VARKEN MUTLAKA YAPARIM YAKINDA ESENKAL
şekerim ellerine sağlık hiç yapmadım ve yemedim nasıl bir şey acaba meraktayım:))ellerine sağlık öpüyorum
Aaah ah,anacığımda çok güzel yapr ama az kaldı birbuçuk ay sonra bend memleketteyim inşallah.Analar,analar..Onlar olmasa kabak çiçeğini kim dolduracak bize:)Sevgiyle canım.
çocukluğun çok güzel geçmiş olmalı o zamanlar insan anlamasa da bu anılar ne kadar değerli : )
İlk denememden birşey anlamadım.Birde bunu deneyeyim.
Teşekkürler.
Sevgiler:
Kabak çiçeği dolması İzmir'de meşhur. Biz de İzmir'deyken yapmıştık. Kabaklar çiçek açmışken tam zamanı bu dolmanın. Ellerine sağlık Yıldız Hanım.
Çok sevdiğim özel bir lezzet ellerine sağlık,bizde henüz çiçek açmadı sabırsızlıkla bekliyorum.Sevgilerimle.
Ahhh bende bir pazarda görsen hemen alacağım ama benmi göremiyorum yoksa hiçmi gelmiyor anlamadım.
Ellerine sağlık canım.
Keşke uzanıpta bir tanecik alabilsem.
Sevgiler.
Ellerinize saglık...Su kek tenceresinede tekrar hayran kaldım...Eskiden annemde kullanırdı nefis kekler yapardı hatta altına koyulan bir kül tabagıda hatırlıyorum ısı esit olsun diye..Cok marifetliymiş tabi sizde öyle...Sevgiler..
Bayılırımmmm
ellerinize sağlık :)
Elinize sağlık, yine döktürmüşsünüz...
Yorum Gönder