Çığırtma Bergama'ya has özel bir yemektir isminin ise sanırım patlıcanların zeytinyağında çığıra çığıra kızarmasından geliyor ....
Yapması pratik ve bir o kadarda lezzetli Çığırtma tarifimle sevgili Cafemis ve Gelibolu17 arkadaşlarımın ortak düzenledikleri Ramazan Lezzetleri Etkinliği- 1 ' e gönderiyor , kendilerine kolaylıklar ve hayırlı Ramazanlar dilerim....
1 kg ince patlıcan
½ kilo domates
7-8 adet biber
tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
bolca sarmısak
Yapılışı :
Patlıcanlar spiral şeklinde çizilir.. ( bıçakla patlıcanları döndürerek )
Patlıcanları tuzlu suda 15 dakika kadar acısı çıkması için bekletelim....
Biberleri temizleyip büyüklüklerine göre ikiye veya üçe bölelim...
Acısı çıkan patlıcanların suyunu sıkıp kurulayalım....
Geniş bir tavaya patlıcanları dizip boşlıklarında biberleri yerleştirip üzerine zeytinyağını ve kararınca tuzunuda ekliyerek kapağı kapalı şekilde pişirelim..
Tvanın kapağı mutlaka kapalı olmalı böylece zeytinyağının buharında pişerek olması lezzete ve kıvama gelecektir...Patlıcanları çevirerek diğer taraflarınıda kızartalım...
Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp kızaran patlıcanların üzerine yayalım ve tabi sarmısaklarıda bütün bütün üzerine serpiptirerek kısık ateşte yaklaşım 15 dakika kadar daha pişirip biraz dinlendirelim ve isteğe göre karabiber serperek servis edelim.
Afiyet olsun.......
19 yorum:
Mmm !!! yazın sultanı patlıcanın hoş ve lezzetli bir yemeğini daha öğrendim. Teşekkürler ve ellerine sağlık !
şakşukanın imam bayıldının farklı bir versiyonu. ne olursa olsun patlıcan yemeklerine bayılıyorum. eline sağlık.
Anammm ben bu çığırtmayı ben çığırmadan yirim sessiz sedasız hele bi iftar olsun :)kims eduymasın zaten bana kadar yapmışınn,aman ellerine sağlık,bu bizim şaraşura ya benziyo biraz ama patlıcanların doğranışı farklı,ohh sarımsaklı sarımsaklı çok iyi gelecek :) şimdi yayınlıyorum ellerine sağlık canım,gene beklerim :) sevgiler,selamlar hayırlı iftarlar olsun :)
dolaptaki patlıcanları bende mi çığırtsam bu akşam acaba ?
Ellerine sağlık harika bir yaz yemeği soğuk da yenir sevgiler...
Nefis görünüyor,ellerine sağlık,hayırlı Ramazanlar.
patlıcan olsunda nasıl olursa olsun:))çok güzel görünüyor ellerine sağlık
Bu güzel tarifin 22.sırada yayında arkadaım,ellerıne saglık,hayırlı ramazanlar http://cafemis.com
patlıcanı boll booll tüketiyoruz ablacımm:) ellerine emeklerine sağlık diyorum şahane görünüyor:)
ellerine saglik! cok guzel gozukuyor!
http://maffionista.blogspot.com/
Selamlar olsun blogger in yıldızına,bu yorumu yayınalam olurmu?
telefonumu bırakıyorum,çanakkale ye gelirsen beklerim :)
05464397578 gülcan
Yerim ben bu çığırtkan patlıcanları. Hele de senin elinden çıkmış olunca tadından yenmez.
Patlicanlar dilimlenip tek tek kizartilmadigi icin cok hosuma gitti CIGIRTMA,ben de bu sekilde yapayim artik.
Ellerine saglik arkadasim
Ufffff...Bunu mümkünse bir de soğuk soğuk servis edelim Yıldızcım..Suyundan da koyarak tabii:)) Ellerine sağlık arkadaşım, nefiss..
patlıcanın her hali güzel.. ellerine sağlık yıldızcım..
Ellerine sağlık canım şahane görünüyor sevgiler..
Merhaba; ben de sizi kendi bloğuma beklerim:) mutlu günler!:)
www.LensMarket.Com
ne güzel kokmuştur ev onlar kızarırsın oooh canım çekti bak şimdi ellerine sağlık : )
Ellerinize sağlık çığırtmamızı yayınladığınız için teşekkürler bende bergamalı biri olarak bunu sarımsaksız denemenizi yanına da bir baş soğan keserek denemenizi tavsiye ederim.Mümkünse karabiber eklemeyin.Saygılarımla
Yorum Gönder