Gerçekten adı tombalak aşımıdır bilmiyorum ama geçen akşam komşumuz bir tabak ikram etti ve adının tombalak aşı olduğunu söyledi..
Adını tadını beğendik ve tarifi alıp ben de denedim......
Malzemeler :
2 çay bardağı ince bulgur
2 çay bardağı irmik
1 yumurta
1 kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvı yağ
tuz,pul biber,karabiber,kuru nane
1 adet et bulyon
Yapılışı :
İnce bulgur ve irmik üzerini geçecek kadar sıcak su konularak üstü kapalı şekilde yaklaşık 15 dakika kabarmaya bırakılır...
Kabaran bulgur ve irmiğe tuz ,yumurta,pul biber, karabiber eklenrek yoğrulur...
Yoğrulan bu karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak elimizi su ile ıslatarak yuvarlanıp unlu tepsinin içine toplanır...
Daha sonra tepsiyi sallayarak tombalakların her tarafının una bulanması sağlanır....
Bir tencerede içerisine rendelenmiş soğan ve sarımsaklar sıvı yağ ile kavrulur...
Kavrulan soğanlara bir kaşık salça eklenerek kokusu çıkıncaya kadar biraz daha kavrularak içine kuru nane eklenir ve bir kaç kez çevrilip içine 1 lt kadar su eklenir ,su kaynayınca tombalaklar ve et bulyon içine atılır...Kaynayınca ocak kısılır ve ortalama 15 dakika da bu şekilde pişirilir.....
Biraz dinlendirip sıcak sıcak servis edilir...
Afiyet olsun....
35 yorum:
bende yesem kesin çok beğenirdim. Çünkü irmik ve bulguruu çok yakıştırıyorum. Ellerine sağlık :)
ellerine sağlık ablacımmm:))
miss gibi olmuştur bulgurlu:)
adı çok komik ama:)
mutlu günler ablacım:)
ohhh misss arkadaşım,ne şifalı bir reçete,ellerine sağlık.
Bizim oralarda(kayseri)şaştım aşı(dobilik)deriz,içerisinde yeşil mercimek,nohut vs.eklenip bu şekilde bulgurlu köftecikler yapılarak pişirilir,onu hatırlattı bana,çok lezzetlidir çok,
akşam menüm belli oldu:)
kocamannnn,
sevgilerimle...
Canım ellerine sağlık çorban harika
öpüyorum.
denemeli, çocukların hoşuna gidebilir bu aş. Sonuçta bulgurda irmik de sağlıklı seçenekler. Ellerine sağlık:)))
izmirde çok yapılan bir yemek içine nohut yada fasulye ekleyenlerde oluyor.
ellerine sağlık canım ben köfte kısmında da biraz biber salçası kullanıyorum.
____
bu köteleri tavada az yağda kızartıp üzerine az sarımsaklı yoğurt dökerek bir yap süper oluyor:)))
ne kadar değişik bir çorba
eline sağlıkkkkk çok lezzetli görünüyor
sevgiler
çok şirin bir ismi varmış..lezzetli gözüküyor denemek gerek :)
hmm nefıs nefıs..
kokusu burnuma geldı sankı..
ellerınıze sgalık
Eminim ki çok lezzetlidir.Bulgur, irmik ve nane, azıcık da acıysa eğer...söze gerek yok.Ellerinize sağlık.
Hiç yapmadım ama, aynı yemeğin sadece üstü sarmısaklı yoğurt ve kızarmış yağ ile yemiştim. Güzeldi belki onu da denersiniz.Mantı gibi oluyor. Ellerinize sağlık.
Ismi cok guzelmis. Bulgur koftesi diye yapiyordum bende,sadece irmik daha az benim olculerde.
Ellerine saglik Yildiz hanim
ellerine sağlık.Nasıl canım çekti:)Bayılırım buna.Adanada topalak derler bol ekşili yapılır.Eskiden köy düğünlerinde kurban kesilir onun etiyle bol ekşili bunu yapıp misafirlere ikram ederlerdi.birde bunu kemikli etle dene harika oluyor...
deminden beri ne yapayım derken gördüm tarifi ve yapmaya giidyorum :)çok güzel görünüyor acaba içine küçük köftelerde olsa olurmu oğlum için katmayı düşünüyorumda:))
annem yapardı hep.çok lezzetli oluyor.ellerine saglık.
malzeme listesinde yumurta yazmıyor umarım bir yumurtadır:)
ben de topalak aşı biliyorum adı ne olursa olsun tadı önemli değil mi:)))
sevgiler
adı gibi tombalak:))ellerine sağlık canım kuru olarak domates kavurunca da nefis oluyor.afiyetle
bizde şişmanlara eskiden tombalak derlerdi şimdi ben tombalağım ama neyse çorba adı olmuş : )P
ellerine sağlık bu arada : )
bu tombalak aşı pek tombalak :) ne cici olmuş. ellerine sağlık.
Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..
yaptım çok güzel oldu .aslında köfte yapacaktım ama migrodalga çözülmesi gereken kıymayı pişirince bende kavurdum soğanla ve tarife sadık kaldım diğer malzemlerde çok beğendim.eşimde çok beğendi sağol:)
bugün beni bi derten kurtarıp yeni bir tarif öğrrettiğin için teşekkürler:)
bunun adı bizde topalak çorbasıdır cok severım güzel gorunuyor ellerıne sağlık
Ellerine sağlık çok hoşuma gitti hem yemek hem de çorba sevgilerimle...
ismi gibi çok güzelmiş :))
ellerine sağlık
sevgilerimle....
bana mis gibi koktu desem.ellerine sağlık.süper bir lezzet.
adını bende bilmiyorum ama sık yaparım bende
içine 2 kaşık da yoğurt eklerim :)
elinize sağlık
eh bize yokmu :)
ege bölgesinde genellikle düğünlerde yapılan bir yemektir adıda topalaktır.buralarda irmik değil un konulur,soğanda içine rendelenir. bulgur un tuz karabiber rendelenmiş soğan sıcak suyla yoğrulur.aynı şekilde pişirilir tavuk ve kırmızı et konulur.
İsimsiz ziyaretcim öncelikle ziyaret ve yorum için teşekkür ederim
fakat burada bahsettiğim topalak değil bir egeli olarak topalak tarifini biliyorum...
Bu tarif tombalak aşı
içinde de irmik mutlaka olması gerekiyormuş.
Teşekkürler....
Sevgili sezobigo
dikkatin için teşekkürler haklısın yumurta 1 tane olacak....
Beğendiğine sevindim afiyetler olsun.
bunu ben de yapıyorum...ben buna kendimce; bulguru sulu köfte diyorum :)))
biliyoruumm, şahane bir yemektirrr :))
teşekkürler can..
Ellerinize saglik yildiz hanim... daha önce cok duydum bu yemegi ama hic tatmadim... denemek isterim... cok tesekkürler
Bulgur köftesi diye yeriz biz bunu. Çok güzel olur :)
Canım mutlu pazarlar:))Ellerine sağlık aş nefis görünüyor...
Bana uğrarsan sevinirim sevgilerimle öptüm...
analı kızlı yemeğine benzettim ben biraz ama çok nefis görünüyor sıcacık mis gibi ellerine sağlık canım:)
Yorum Gönder