Kısa bir aradan sonra tüm ziyaretcilerime sağlıklı günler dilerim zira bayramın son günününden itibaren soğukalğınlığı nedeniyle üzerimdeki kırıklığı henüz atabilmiş değilim yinede blogcu olmanın verdiği hazla tekrar burdayım...
Kuru soğanın grip, nezle, gırtlak iltihabı ve öksürüğe faydalı olduğunu hatırlatır kış aylarında mümkünse bol bol tüketmenizi tavsiye ederim....
Tabi soğanı öyle bol bool tüketmek mümkün olmayabilir ama soğan böreği iyi bir alternatif olabilir.
Malzemeler :
1 kilo un
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt suyu ( yoksa 2 yemek kaşığı sirke )
İç malzemeler :
1 kilo kuru soğan ( mümkünse iri soğan )
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biber
½ tatlı kaşığı karabiber
kararınca tuz
Hamuru açmak için zeytinyağı ve nişasta
Yapılışı :
Öncelikle iç malzemelerini hazırlamalıyız ki soğusun...
Soğanları ay ay doğrayıp zeytinyağı ile kavurup tuz,karabiber ve pul biberini ekliyerek soğumaya bırakıyoruz.
Unu yoğurma kabın içinde ortasını havuz gibi açarak yumurtayı ve yoğurt suyunu koyup etrafınada yağı birde tuzu ekleyerek su ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğurup hamur elde ediyoruz...
Hamuru böreğin 5 alt 5 üst katını oluşturmak olmak üzere10 eşit parçaya bölerek yuvarlıyarak yarım saat kadar üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakıyoruz...
Dinlenen bezelerin 5 tanesini alt taban için kahvaltı tabağı büyüklüğünde nişasta ile açıp en üst hariç araları fırça ile yağlayıp üst üste diziyoruz ..
Kalan diğer 5 bezeyi de üstü için aynı işlemi uygulayarak hazırlıyoruz..
Yağlanmış kahvaltı tabağı büyüklüğünde ki hamuru mevcut tepsinizin büyüklüğünden bir kaç cm büyük açarak yağlanmış tepsiye serip içine kavurduğumuz ve soğuttuğumuz soğanları döküp iyice tepsiye yayıp üstü içinde hamuru açıp üzerine seriyoruz .. ( İsterseniz böreğin kenarlarını kıvırabilirsiniz )
Böreğimizi fırına vermeden önce üzerini yağlıyoruz ve orta sıcaklıktaki fırınca üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz...
Afiyet olsun....
34 yorum:
Merhaba arkadaşım. Soğanın olduğu yerde lezzet olmazmı... Missssss gibi kokusu geldi burnuma. Harika bir börek olduğuna eminim eellerine sağlık
MMMM:))
NEFİSS OLMUŞŞ BU BÖREKK:)
ÇITIR ÇITIR..
ellerinize sağlık..
sevgilerimle...
canım çekti valla, ellerine sağlık:)
Ellerine sağlık.Nefis kızarmış.Soğan pişince çok lezzetli oluyor.Sevgiler.
Değişik bir börek olmuş ellerine sağlık canım,sevgiler
Yıldızcığım pita ekmeğini yaptım nefis oldu . Ellerine kollarına sağlık. Bu börek de şahane duruyor. Afiyet olsun canım. Sevgiler
öncelikle geçmiş olsun soğan böreği çıtır çıtır ne de hoş görünüyor ellerinize sağlık sevgiler:)
geçmiş olsun, havalar fena bozdu şu günlerde. Malesef kış geldi:(((
Çok güzel görünüyor. deneceyeceğim . ellerinize sağlık..
ay ağzımın suyu aktı.ellerine sağlık
nasıl güzel bir börek olduğunu çok iyi bilirim..
şekerin pişince içindeki şeker açığa çıkıyor
ve ben en çok buna bayılıyorum...
harikasın.
Geçmiş olsun, soğuk algınlığı insanın kolunu kanadını kırar.Börek bir harika, ellerinize sağlık.Saray böreği gibi...
Merhaba, ne kadar güzel bir blogunuz var. Yazılarınız içten.
Börek de çok güzel görünüyor ,ellerinize sağlık.
Sevgiler.
soğansız yapamam ,böreğini de çok severim.ellerine sağlık.sevgiler.
Canım açma börek gibisi varmı elleri
ne sağlık kıyır kıyır olmuş öpüyorum.
bayılırımm nefis görünüyor ellerine sağlık canım benim geçmiş olsun dikkat et aman İZMİRimiz tam hastalık havalarına sahip bugünlerde.
ablacım geçmiş olsunnn..
kıyamam sana benn..
böreğin nefis görüünyor ablacım ellerine sağlık..
geçmiş olsun soğanlı böreği biz de çok severiz,sana şifa olmuştur inşallah
Hayirli aksamlar ellerinize saglik .
Soğanın piştiğindeki o tatlı lezzetine hayranım. O yüzden tam benlik bu börek. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Sevgiler.
merhaba canım geçmiş olsun...böreğin çok güzel görünüyor,çocukluğumu hatırladım birden,maşınganın içinde pişireceksin bu böreği of,of,ellerine sağlık canım,selamlar :)
çok geçmiş olsun. börek nefis ellerine sağlık
Acil şifalar dilerim Yıldız'ım. Hakikaten soğan hastayken ne iyi geliyor. Tavuk çorbası içine bolca koymayı tercih ederim. Şimdi bu tarifi görünce yeni bir alternatifim oldu. Eline sağlık.
of anaaaam harika olmuş bu ya şimdi olsa nasılda yumulurdum bu aç halimle .ellerine sağlık yarın yaparım umarım...
merhabalar
ben bloğunuzun takipçilerindenim.Börek çok güzel görünüyor.Pişirdiğiniz tepsinin ebatını öğrenebilirmiyim.teşekkürler.Ellerinize sağlık.
Adsız takipcime merhabalar,
hemen cevap veriyorum
şu an iş yerindeyim tepsinin ölçüsünü net olarak bilmiyorum arkadaşımı aradım aynı fırın ve tepsidende onda var yuvarlak bir tepsi bu ölçüsüde arkadaşımın söylediğine göre genişliği 2 karışmış yanı tepsi çapı 38-40 cm ...
tam ölçüyü yarın verebilirim eğer biraz bekliyebilirsen
ellerine sağlık canım börek hemde açma börek süper görünüyor afiyetle sevgiler
Arkadaşım tepsinin ölçüleri tam olarak 40 cm genişliğinde.....
hıım yerim ben bu nefis börekleri bir çırpıda : ) ellerine sağlık canım
merhabalar
ölçü için teşekkür ederim.ben sizi konyadan takip eden izleyicinizim.ilgilenerek cevap vermeniz beni çok mutlu etti.Nurhan
Rica ederim Nurhan
beğendiğin için ben teşekkür ederim...
her zaman beklerim..
sogan hastasiyim zaten . ilk defa duydum sogan böregini :( canim cekti.
ımmmm bayılırım yengem yapar göçmen böreğidir nefis olur sizinkide süper gözüküyor elinize sağlık....
Yorum Gönder