Sayfalar

4 Nisan 2012

BOYOZ FESTİVALİ



Duyduk duymadık demeyin
bu yıl ilk kez düzenlenecek olan  İzmir boyoz festivalini kaçırmayın....
Festivalde neler mi var ?
30 bin boyoz ,5 bin haşlanmış yumurta, çay ,müzik, çimlerin üzerinde pazar kahvaltısı sonrasında gazete okuma ve türk kahvesi keyfi...
Yer : Alsancak Vapur İskelesi önü
Tarih : 6 mayıs pazar sabahı ....
Saat : 11 :00 -15: 00 arası
Ayrıca festivalde boyoz yeme yarışıda yapılacaktır...
Bu festivaldeki amaç boyozu tanıtmak hak ettiği  değeri alması ve boyozu markalaştırmak...



Boyoz nedir ?
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.

Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.Karşıyaka'da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'dır.

Erdem Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.


Boyoz nasıl yapılır ?
Daha önceki postlarımda yayınlamıştım BURADAN bakabilirsiniz....

33 yorum:

Unknown dedi ki...

Daha kahvaltı yapmadım .üstüne boyoz pek iyi gitmedi şimdi....

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

ben de dün facebookta gördüm çok güzel bir etkinlik olmuş izmirliler için, katılmak lazım...

mine dedi ki...

işte İzmir'e özgü boyoz festival çok keyifli olacak belli ki : )

Nilgün Torunoğlu dedi ki...

Yıldız hanım benim bu festivalden haberim yoktu,ne ayıp bana :( Duyurduğunuz için teşekkür ederim,izninizle facebookta paylaşacağım . Sevgilerimle !

Ada Deniz dedi ki...

çok hoşmuş gitmek lazım...

Mutfaknotlari dedi ki...

yıldızcım gelmeyi çok isterdim
çünkü yemedim ve merak ediyorum
eminim nefis bişeydir
benim yerimede ye
sevgiler canım

Unknown dedi ki...

ne güzel haber..6 mayısta izmiremi gelsek ne :)

Nil dedi ki...

İzmir e kadar geldim şu boyozu yemeden döndüm. ama hiç duymamıştım geldiğimde.

nuralp dedi ki...

ÇOK MERAK EDİYORUM BOYOZU. İTİRAF EDEYİM KAVAK YELLERİ DİZİSİNDE DUYUP GÖRMÜŞTÜM.
TADI AŞAĞI YUKARI ÇARŞAF BÖREĞİ GİBİ OLUR DİYE TAHMİN EDİYORUM AMA, KEŞKE FIRSAT BULUP FESTİVALE GELEBİLSEK, TADINA BAKSAK NE GÜZEL OLURDU :)

caferengigül dedi ki...

Neeeeeeee:)

Orda olmalıyımmmm...

Bayılırım BOYOZ a....

HARİKA MUTFAK dedi ki...

merhaba.evet canım paşa böreğini biliyorum.yapıyorum.tarifini de yayınlayacağım..hoşçakal.
kuzenim izmirde oturuyor.boyoz vazgeçilmezidir onun.gittiğimde yerim bende...

AsOrTiK dedi ki...

biliyorum boyozu fakat henüz hakikisini tüketmiş değilim. umarım güzel bir gün olur. festivalinde tanışmak iyi olabilirdi ama istanbul'a sözüm var 6'sında:))
sevgiler

ezgi dedi ki...

sevgili Yıldız,
ne güzel haber!!!
ben de paylaşayım hemen;)

Unknown dedi ki...

Selam Yıldız hanım siz bana ne zamandır gelmiyosunuz ama ben ilk size geldim...geçen sene bu güzel tadı tattım burda yaşayan izmirli eski komşum kahvaltı günümüz için izmirden gelirken almış hamur olarak burda fırınlamıştı eşsiz tat aslında yaparım dedim ama cesaret edemedim tam tarifini bulmak lazım...görüşmek dileğiyle beklerim

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

süpermiş inş bir aksilik çıkmaz:)

gelibolu17 dedi ki...

Boyoz ne laaa diyordum az kalsın iyiki yazmışsın ne olduğunu :)
İyi eğlenceler olsun sana,nasılsın?
selamlar sevgiler,öperem :)

VuslaT dedi ki...

AAAaaa yıldızcım sarmaşık kavurmasına bıraktığım yoruma ne cevap vermiş yıldız diye baktım yorum yok, hayallah ne oluyor böyle.? neyse bende küçüklüğümde yerdeim boyoz. tadını unuttum.Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

ne güzel şehir izmir kendine has sadece ona ait olan ne çok şeyi var. şanslısınız ne diyeyim çıkartın tadını doya doya. sevgiler selamlar benden...

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ABLALARIN GÜLÜ NASILSIN İYİSİNDİR İNŞALLAH
:)
FESTİVAL HARİKA:)
ÇAYIMI İÇTİM BOYOZUMUDA YEDİM:)
MMMMMMMM ELLERİNE SAĞLIK.
HAYIRLI CUMALAR.

SELİN ♥ Lezzet Günlüğüm dedi ki...

İzmir'in boyozunu duydum ama maalesef tadına bakma şansım olmadı bir Ankara'lı olarak :) Tarifinizi deneyeceğim, ellerinize sağlık...

Aishas Bazaar dedi ki...

Canım,güzel paylaşımın için teşekkürler..

Çekilişim var,seni de bekliyorum.Öptümmm

http://aishasbazaar.blogspot.com/2012/04/aishas-bazaar-hediye-cekilisine.html

Gurme Şirine dedi ki...

AAA boyozu biliyorum...
sevgili kaynanam arada sırada yapar bize...
çok güzel görünüyor...
ellerinize sağlık...
sevgiler...

Gurme Şirine dedi ki...

A.S. canım benim söylerim tabi...
kaynanam bana geldiğinde mutlaka yaptırıcam ve blogumda paylaşıcam...
çok güzel oluyor canım çekti valla...
sevgiler canım...

'O' An dedi ki...

Güzel Desteklerinizi Bekliyorum. Yeni blog açtım ziiyareterini beklerim.
Sevgilerle

*mehtap dedi ki...

boyozu çok merak edenlerdenim.Adını çok okuyorum ama hiç tatmadım.Umarım tadına bu yaz bakmak kısmet olur.

Disalce dedi ki...

ne keyifli geçiyordur böyle etkinlikler....yani merak ettim boyozu.en kısa zamanda denemeli:)

Banu dedi ki...

Ooo harika bir etkinlik ilk kez duydum ahh ahh sizin yemekleriniz havanız suyunuz ve İzmirliler bi başkasız yaaa kocaman sevgilerimle...

Fulyanna dedi ki...

Yıldız ablacım valla iyi oldu sayende duydum facebook kullanmadığım için.

Ablamlara sölim kesin geliriz bizde :)

Ben de bu tanıtımı bloğumda yayınlayabilir miyim?

şekerinmutfağı dedi ki...

EVET YILDIZ CIM BLOG ADRESİM ;
http://​bedismutfakta.blogspo​t.com

sevil dedi ki...

Bir İzmirli olarak bayılırım boyoza .İzmire her gittiğimde sabah kahvaltısına mutlaka sıcak boyoz alır kardeşim sağolsun.Ankaraya gelirkende getirir.Şimdi otlarında tam zamanı valla aklım hep İzmirdeki otlarda Ankarada bulamıyorum aradıklarımı.
Sarmaşık kavurmasıda nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.

boyoz festivali dedi ki...

boyoz festivali çok güzel olacak ve bende orda olacağım :)

senem dedi ki...

ben bayılıyorum bu boyoza halamın yanına her gittiğimde yerim yedikçede yemek isterim :)

MAZES dedi ki...

duydum,gitsem mi,gitmesem mi bilemiyorum,aslında kalabalıktan hoşlanmam

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails