Ayva mevsimi geçmek üzere .... Ayva reçelini yapalı uzun zaman oldu hatta reçel bitmek üzere bile diyebilirim ancak yayınlayabiliyorum....Resimden de anlaşılacağı üzere rengi çok güzel oldu kesinlikle renklendirici, gıda boyası kullanmadım tamamen çekirdeklerin ve içine koyduğum tarçından dolayı.....
ayva reçeli |
Malzemeler :
6 adet ayva
6 bardak şeker
4 bardak su
3-5 adet karanfil ( evde kalmamış ben de çubuk tarçın kullandım )
1 limon
Yapılışı : Ayvaları yıkayalım...
Ayvaların kararmaması için derince bir kabın içine bol su ve bir limon sıkarak limonlu su hazırlayalım......
Ayvaları soyup içlerini çekirdeklerini çıkararak dilimleyelim veya küp küp doğrayarak limonlu suyun içine koyalım...Doğrama işlemi bitince dilimlenmiş ayvaların suyunu süzerek bir tencereye alalım ve üzerine 4 bardak su koyarak 10-15 dakika pişirelim....
Ayvaların biraz yumuşayınca üzerine şekerini, 3-5 adet karanfil , 10-12 adet çekirdeklerinden koyup kaynamaya başlayınca kısık ateşte yarım saat kadar pişirelim.....Çekirdekler hem kıvam verecektir hem de reçele kızıl rengini.....Yarım saatin sonun da bir yemek kaşığı limon suyu koyarak 5 dakika kadar daha kaynatalım... Pişirme işlemini bitirmeden önce kıvam testi yapalım : Düz bir tabağın içine reçelin suyundan bir kaşık kadar koyarak biraz soğuyunca tabağı meyilli tutarak reçelin akışına bakalım eğer ağır akıyorsa kıvamı tamamdır hızlı bir şekilde su gibi akıyorsa bir müddet daha pişirilmesi gerekiyor demektir....Bu arada içine koyduğunuz karanfilleri ve çekirdekleri çıkarabilirsiniz....
Reçelinizi daha sonra tüketmek üzere saklamak istiyorsanız sıcakken cam kavanozlara dikkatlice doldurarak kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bu şekilde soğuyunca uzun zaman saklayabilirsiniz....
Afiyet olsun.........
7 yorum:
bende bu aralar reçel yapmaya merak sardım sizinkide nefis olmuş ellerinize sağlık:)
çok güzel gözüküyor.ellerine sağlık.ben ayva reçelini çok severim.ağızda bıraktığı tat çok güzeldir.böyle dilimli oluncada sütlü tatlılarda çok güzel oluyor..sağlık ve afiyetle
Bizim evden hiç eksik olmayan bir reçeldir..Bizde reçeller annemden ama baktım ki tarifiniz aynı...Ellerinize sağlık..
rengi çok süper ayvayıda severim bitmeden yapsak iyi olur sanırım eline sağlık canım
Yıldızcım ellerine sağlık çok güzel olmuş. Renginin doğal olması ayrı bir keyif..
bu yıl süt olsun diye tükettiim ayvaların haddi hesabı yok ablacım:)
ellerine sağlıkk:)
Bayılırım ve yaparım ara ara bu sene nedense tatlıdan bir uzağım tatlı hastası olmama rağmen. Ne garip insanın damak tadının yıllar içinde değişiklik gösteriyor. Sevgiler canım...
Yorum Gönder