Yaz sıcakları nihayet bitti en sevdiğim mevsim sonbahardayız yavaş yavaş kış hazırlıklarını tamamlıyorum ....
Bu yıl yaz sebzelerinin yanı sıra domatese daha çok ağırlık verdim ......
Benim bildiğim domates kurusunu hariç üç çeşit kışlık domates hazırlama şekli var .. Bu yıl domates kurutmadım ve aşağıda gördüğünüz şekillerde hazırladım....
şişe domates |
1. Soda şişelerinde kışlık domates ....
Bu yıl ilk kez bu şekilde hazırladım daha doğrusu hazırladık demeliyim becerikli bir yardımcım vardı.....
Yapılışı :
Soda şişelerini bulaşık makinesin de yıkayın.... ( sonrasında makinenin filtresini temizlemeyi unutmayın )
Şişeler yıkanırken domatesleri yıkayın ve mutfak robotundan geçirin....
Temiz şişelerin içlerine bir huni yardımı ile rendelediğiniz domates püresini doldurun....
Şişelerin kapaklarını kapatın ve sıkıştırın ..Bu işlem için özel aparatlar makineler ve şişe kapakları var züccaciyeler de bulabilirsiniz.
Son işlem olarak şişeleri geniş bir kaba yerleştirip üzerini 2 cm geçecek şekilde su ile doldurup 15-20 dakika kaynatın....Bu işlemi bulaşık makinesinde yapanlar varmış ancak bu konuda deneyimim olmadığı için size garanti veremem....Biz aşure kazanında kaynattık ve 45 şişe domatesimiz oldu....
kışlık domates |
2. Kavurarak kavanozda kışlık domates....
Genelde her yıl kışlık domateslerimi bu şeklide hazırlarım kavrulmuş olduğu için sos olarak her daim servise hazırdır.....
Yapılışı :
Domatesleri yıkayın ve rendeleyin ...
Yarım saat bekletin üzerine sarı suyu çıkacaktır o suyu süzün her 2 kilo için 1 yemek kaşığı tepeleme kaya tuzu koyun ve suyunu çekip koyulaşıncaya kadar pişirin.....
Pişirme işlemini sonlandırmadan önce içine bir su bardağı zeytin yağı koyun .. ( 6 kiloya 1 bardak koydum )
Zeytin yağı ile birlikte 15 dakika daha pişirin....
Sıcak sıcak temiz cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatarak kavanozları ters çevirerek soğumaya bırakın....( kullanacağınız kavanoz kapakları yeni olmalı )
dondurucuya kışlık domates |
3. Derin dondurucuya kışlık domates...
Derin dondurucuya kışlık domates hazırlamak için özel bir zaman ayırmıyorum her hafta taze domates alınca bir hafta önceki kalan domatesleri yıkayıp kabuklarını soyup doğrayıp birer yemeklik olacak şekilde poşetleyip hiç bir işlem uygulamadan derin dondurucuya koyuyorum.....
Kış hazırlıkları ben de devam ediyor bu konuda herkese kolaylıklar ve bereketler dilerim....
Afiyet olsun.....
Kış hazırlıkları ben de devam ediyor bu konuda herkese kolaylıklar ve bereketler dilerim....
Afiyet olsun.....
10 yorum:
Domatessiz olmuyor. Ben kavanozlara yaptım, biraz da dondurucuya koydum. Afiyetle tüket hepsini:)))
herbiri için ayrı ayrı ellerine sağlık ablacım ben pişirerek kavanozda yaptım bu sene güle güle yemek nasib etsin rabbim..
sevgiler..
elinize sağlık şişede yapma fikri çok hoşuma gitti. Kullanımı daha pratik olur.
ellerine sağlık canım nefis sofralarda keyifle yenilmesi dileklerimle
Kışın bunlar ele gelecek yemek yaparken bende kavanoza yaptım canım birde küçük kek kalıplarına koyup dondurdum bir yemeklik olara eline sağlık canım
Ben de yapıyorum ama yaparken de hep tadına bakıyorum.Bayılıyorum kokusuna, hazırlamasına.Elinize sağlık.
canımm yoruldun ama değmiş kışın en büyük desteğim benimde epeyce yaptım sağlıkla yiyelim inş.
Sevgili arkadaşım, oyum senin bu arada. :) Bir şey soracaktım. Ben Ankara'da şişe kapağı kapatma aparatı bulamadım. Tam olarak neye benzediğinin resmini yayınlaman mümkün mü acaba? Teşekkürler.
Sevgili Ufuk bu aparattan bende de maalesef yok bir yakınımdan ödünç alarak kullandım bunların bir kaç çeşiti var benim kullandığım çok pratik küçük şişe açacağı gibi bir şeydi fakat şu ıvır zıvır satılan dükkanlar var ya hani milyoncu diyorlar onlarda varmış bir de züccaciyelere sorabilirsin.......
Çok teşekkürler arkadaşım. Arayacağım.
Yorum Gönder