Çiğdem ne diye soran olacaktır eminim çünkü daha öncede çiğdemli pilav yaptığımda ( burda ) soran olmuştu.. Çiğdem bildiğimiz ay çekirdeğine biz İzmir 'liler ve çevresi ayçekirdeğine çiğdem deriz yani hepizin bildiği ve tükettiği sevilen bir çerezdir...
Malzemeler :
1 çay bardağı süt ( ılık )
3 çay bardağı su ( ılık )
1 talı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 pk instant kuru maya ( 10 gr )
un ( 4 bardak kadar )
1 pk çiğdem ( hazır ayıklanmış 100 gr lık poşetlerde çerezcilerde bulabilirsiniz )
Yapılışı :
Ilık sütü şeker ve maya ile karıştırarak oda sıcaklığında 10 -15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekliyelim..
Kabaran mayayı 3 bardak unun içine döküp diğer malzemeleride ekliyerek yoğuralım ..
Yoğururken kalan bir bardak unu yavaş yavaş ekliyerek hamuru pürüzsüz oluncaya kadar yoğurup sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım. ( gerekirse biraz daha un ilave edilebilir )
Yaklaşık yarım saat sonra hamur kabarmış olacaktır içine çiğdemleri ekliyerek kısaca bir daha yoğrup yağlanmış bir kalıba yerleştirelim...Veya şekillendirerek bir tepsiyede koyabilirsiniz...
Bu şekildede 15 -20 dakika kadar yine sıcak bir ortamda bekletip önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Afiyet olsun.....
28 yorum:
ellerine sağlık çok da lezzetli olmuştur. afiyetler olsun
çekirdek değilde çiğdem ya ben de ir izmir'li olarak bayıldım bu ekmeğe
misss miss...
yıldız ablacım ellerine sağlık:)
şimdi sıcacık olsada bir dilim yesem dedimm inanın..
sıcacık tereyağı eşliğinde bir bardak çay....
daha ne olsun:)
sevgilerimle..
:))
işte bunu hemen yapıyorum...zaten akşama misafirim de var, yatıya....ohhh...memleketimin kokusu geldi burnuma...evimizin aşağısında bir fırın vardı, orada yaparlardı bundan...elinize fikrinize sağlık
Miss gibi içine sine sine yiyebileceğin bir ekmek. Ellerine sağlık canım..
Sevgiler..
İzmir'lileriç çekirdeğe çiğdem, simide gevrek demesine bayılıyorum :))
Ekmek harika görünüyor, ellerine sağlık..
Yarı İzmirli olarak çiğdemi de bilirim, gevreği de, domatı da :)
Kek de çiğdem nasıl olur bilemedim ama denemek lazım. Çünkü çok güzel görünüyor.
ellerine sağlık:)
İzmir'e ilk geldiğimde çiğdem- çekirdek, nergis- fulya, simit-gevrek gibi farklılıklarda çok şaşırıyorum : )
YOK YOK BEN SORMUYORUM,ÇÜNKÜ BİLİYORUM:)
ELLERİNE SAĞLIK EKMEK NEFİS GÖRÜNÜYOR,SEVGİLER..
Neslice arkadaşım
kek gibi görünsede bu ekmek :))
şahin görünümlü doğan gibi ya :))
Ismide kendisi çok güzel !! Görümcemin adida çigdem sirf bu yuzden deniyecgim :) harika gorunuyor canim ellerin dert görmezsin
Ev yapımı farklı ekmek çeşitlerini çok seviyorum, ellerine sağlık canım.
Manisa'lı olarak bizde çiğdem deriz..
En çiğdemlisinden misss gibi ekmek ohhh..:))
Sıacık fırından yeni çıkmış halini hayal ediyorum şu an..:))
Ellerine sağlık canım..
Ellerine sağlık nefis bir lezzet.
Ay benim bir Çiğdem olarak nasıl haberim yok bundan.
Sizi ve blog dünyasını seviyoruuummm.
Aaa diyen anne Çiğdem
İmmmdaaaaaaat..Ekmekçi teyze tahtım sallanıyoooooor...:))))) Tatlım, ellerine sağlık, ne güzel ekmekler bunlar böyle..Çalışırken ne ara yapıyorsun bunları ha? Sevgiler..
çanakkalede de eskiler çiğdem der:) harika olmuş gerçektende..
sevgiler
eminim çok lezzetlidir bende poğaça olarak denemek istiyorum ama öncelikle bunu deneyeceğim sevgiler:)
Pardon yaa kek demişim :)
Bu ne güzel bir ekmek ,gözenek gözenek...Yumuşacık,çok güzel görünüyor çok.Ellerinize sağlık.
Çok denemek isterim..
Hemen bulmaya çalışacağım
Çok sevgiler.... :)
Yıldızcım, çok güzel olmuş. Nefis bir şey. Ellerine sağlık.
Daha önce de duymuştum çiğdem kelimesinin- ayçkirdeği için söylendiğini, şaşırmıştım.
Ev ekmekleri bir harika oluyor, bu sıralar neredeyse dışardan hiç ekmek almıyorum gibi birşey.
Sevgilerimle...
hiç Ege'den çıkmamış biri olarak ben de çiğdeme çekirdek denince şaşırıyorum.
güzel görünüyor. eline sağlık:)
Ekmekte çiğdem favorimdir. Bir de haşhaş tabi.Senin ekmeğinde çok güzel görünüyor yıldız hanımcım. ellerin dert görmesin. Sevgilerimle...
Ooooo kokusu buralara kadar geldi...
Çekirdek yemeyi çok severim. Küçükken ayıklamak bazen zor gelirdi, biri ayıklasa da hazırdan yesem derdim. Artık o iş de haloldu ama zoru seviyorum sanırım, çitlemeye devam ediyorum. Eh çiğdemi sevince ekmekte olunca bayılmam mı! Emeğine sağlık.
ellerine sağlık ablacım..
ekmeğin nefis görünüyor:)
var mı el yapımı gibisi?
Yorum Gönder