Manisa'da eskiden gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş.
Manisa'da eski dönemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen görücülere bu kahveyi ikram edermiş. Bol köpüklü kahvenin üzerine öğütülmüş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Türk kahvesi, patentle koruma altına alındı.Manisa'nın tarihi ve turistik mekânlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Çipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.
CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor .
8 yorum:
hımm..harikaymış bu..bademli..biri yasa da içsem şimdi..
Yıldızcım eskiler ağzının tadını iyi biliyormuş....
Sevgiler.
bir kahvetiryakisi olarak çok ilgimi çekti .
harika bir paylaşım bu canım teşekkürler
harika görünüyor :)
mımmm manisalıyım ama hiç duymamıştım.geçmiş geleneklere sahip çıkanların emegine sağlık dogrusu memlekete geldigimde muhakkak ugrayacagım.
canım bu tam benlik
gerçi daha dün doktor çay kahve yok desede ben ısrarla devam ediyorum içmeye:)
wayy çok ilginçç
kızımı görmeye gelenlere bende kızıma yaptırırım artık söyle 15 sene sonra :))
merhaba canısı,ne demek gec kalmak,kapım acık her zaman beklerım eskılerı yenıleme etkınlıgı ıcın,ayrıca kahveye hayır demeyenlerdenım,ılgımı cektı,deneyecegım,sagol paylasımın ıcın,sevgıler,selamlar
http://cafemis.com
http://cafemis.blogspot.com
Yorum Gönder