Eskilerden vazgeçemiyorum kek tencereside bunlardan biri bana çok pratik geliyor....
Malzemeler :
3 yumurta
1 bardak yoğurt
1 bardak şeker ( artırabilirsiniz )
1 bardak sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilla
aldığı kadar un
Yapılışı :
Yumurta şeker ile birlikte eriyinceye kadar çırpılır...
Daha sonra yoğurt ve diğer malzemeler ilave edilerek devam çırpılır ve yağlanmış kek tenceresine dökülür...Kek tenceresi kül bulunan alt tabanını üzerine yerleştirilerek kısık ateşte üzeri kızarıncaya kadar pişirilir...
Bu tencerenin altında özel kül koyma yeri vardır amaç ısının dengeli yayılması ve yanlardaki delikler önce kek pişinceye kadar kapalı kalır daha sonra üzeri kızarması için çevrilerek açılır bir de üzerinde bazı tencerelerde çift bazılarında tek pencere vardır oradanda kekin kızarışını ve kabarışını takip edebilirsiniz....
Afiyet olsun.....
40 yorum:
ay yıldızım o tencereden bir ara ne ç.ok aradım bulamadım biliyormusun
bak şimdi gene düşürdün aklıma nerden bulucam ya
bak gene bulamazsam alırım seninkini :)) haberin olsun ..
yıldızım ellerine saglık nefis olmuş valla afiyet bal olsun
sevgiler
Çok şık görünüyor böyle bir icat olduğunu bilmiyordum ama kampta yazlıkta ideal,bu arada kek çok nefiss görünüyor sevgiler
kek süper görünüyor
ne varsa eskilerdemi var desek ne..
eline sağlık
ay fıstığımn benim valla bulursan al balım ben sana yollarım ücretini bu tencerede pişen kekin tadı hiç birinde yok
:))
selam canım kekine de sana da maşaallah ne güzel kabarmış öyle tencereden artık görünmüyor ortalıklarda bir tane bulursam edineyim bari nefis görünüyor kek ayrıca hızına yetişilmiyor güzelim nazar değmesin:)
Maybe you'll want to get a twitter button to your website. I just marked down this article, but I had to complete this manually. Simply my advice.
İzmir kemaraltının arka sokaklarındaki tencere, bakır vs satan amcalardan bulabilirsiniz :)
Bu kek tenceresinden görünce dayanamayıp yorum yazmak istedim,anılarım canlandı teşekkür ederim size,çok severdim annemin bu kek tenceresiyle yaptığı keklerin tadı başka yerde yok gibi geliyor bana..sevgiler
BEN ANTALYADA YAŞIYORUM VE BU ÜRÜNDEN İSTİYORUM NE OLUR ALDIĞINIZ YERLERİ BİLDİRİRSENİZ BULANLARDAN RİCA EDİYORUM NOLUR PAYLAŞIN...
Merhabalar adsız ziyaretcim,
öncelikle kek tenceresi bana hediye geldi ama tabi ki satılan yerler var İzmir kemeraltında fincancılar hanında bulabilirsin fiyatıda büyüklüğüne göre 20 - 30 tl arası değişiyor....
Istanbulda mısır çarşısi girişinde satılıyor,fiyatı 35 lira,
ben bursada yaşıyorum kek tenceresini almak istiyorum ama nasıl:(
Bursa'dan yorum yazan ziyaretcim
keşke adını da yazsaydın arkadaşım...
Bu konu da çok soru geldiği için kısa bir saman önce bu konuya blogumda yer verdim aşağıdaki linkte sorunun cevabını bulabilirsin veya 1 mart da yayınladığım yazım da
http://mandalincikmazi.blogspot.com/2013/03/kek-tenceresi-nereden-satin-alabilirim.html
umarım yardımcı olabilmişimdir..
Sevgiler..........
Bursada cumhuriyet caddesinin sonunda sırf tencere satan dükkan var sağ ratafta orda var.Ben aldım yalnız pişirirken kek acayip kokuyor sizdede böyle sorun oluyormu.Eşim evdeyken kullanamıyorum çünkü küllüğü ateşte koku yapıyor.
Ahhh ahhh isimsiz ziyaretcilerim
lütfen isminizi de yazın sizlere isminizle hitap etmek isterim...
Öncelikle bu bilgiyi bizimle paylaştğın için teşekkür ederim
gördüğünüz gibi Bursa'da Cumhuriyet caddesin de kek tenceresi varmış
soruya gelince benim kek tencerem koku yapmıyor eski bir tencere kullanıyorum belki de arkadaşım senin kek tenceren de farklı bir malzeme kullanılmıştır istersen satın aldığın yerle bi görüş ...
Merhaba
Cumartesi günü aldık kek tenceresini.İki kere denedim ikisinde de altı ve ortası yanıyor.Bıçakla kazıyorum tadı güzelde sizin kekler hiç yanmamış.Nasıl yapıyorsunuz ne kadar sürede pişiyor 2 saatte falan pişti.Altında kül bulamadık kum koyduk ondan mı oluyor acaba.Cevap verirseniz çok sevinirim.Gamze
Sevgili Gamze,
benim de kek tenceremin altında kum var ben de senin gibi kül bulamadım ama bi sorun yaşamadım gördüğün gibi yanma yok ayrıca iki saat çok uzun bir zaman bu kadar sürmemesi gerek
yanma konusuna gelince benimkiler hiç yanmıyor bazen büyük ocakta kısık olarak bazen de orta ocakta pişiriyorum bir keresinde kahve ocağında yani en küçük ocakta pişirdim en küçük ocakta pişmesi uzun sürüyor yanmasına çözüm olarak eskiden yaptıkları bir çözüm vardı onu deneyebilirsin yani yanan bölümlere keki dökmeden önce yağlı kağıt koyabilirsin büyükanneminde keki yanardı sanırım ki tencereye önce margarinin paketlerini sererdi sonra keki dökerdi sanırım ben adım adım bu tencerede kek yapıp resimleyip yayınlayayım bu ve buna benzer sorular çok geliyor en kısa zamanda bunla ilgili bir post hazırlayacağım arkadaşım bi ihtimalde acaba tenceren yeni diye mi oluyor belkide tencerede kullanılan malzeme farklıdır....
Sorumu cevapladığınız için çok teşekkür ederim.Belki yeni olduğu için ilkinde yandaki delikler bir süre sonra açılıyoru görmedim üstü yapış yapış oldu.İkincisi daha iyi olacak dedim o da büyük bir ihtimal 2 saatte piştiği için altı yandı.Tadı çok güzel yanık kokusu yok ama sizinkilerde hiç yanık izi yok.Süreyi söylerseniz belki bir fikir sahibi oluruz yandaki delikleri yaklaşık ne kadar süre sonra açıyorsunuz kaç dakika da pişiyor.Eskiden bizde kullanıyorduk ama uzun süredir kullanmıyoruz eski tenceremizi atmıştık sizin sitenizde görünce gidip Süleymaniyeden aldık.Belkide o zamanki tencereyle şimdiki arasında fark vardır.Gamze
Gamzecim,
kesinlikle kısık ateşte pişiriyorsun demi ??? Ay bak şimdi kendimi bi an Güzin abla gibi hissettim emi :) kek tenceresi ve sorunları :)))))
neyse canım deliklerini ne zaman açıyorsun .. şöyle biraz kabarıp üstü pembeleşmeye başlayınca deliklerini açalım net saat söyleyemem ama aşağı yukarı 1 saati buluyor..
Hadi bakalım 3. de kesin olacak eminim....
:))) Kısık ateşte pişirdim delikleri biraz kabarınca açtım belki de bizim ocak kısıkta fazla yanıyor.Haftasonu tekrar deneyip size yazarım sonunda başarılı olurum inşallah :) Gamze
Geceleyin nereden aklıma düştüyse google amcada pasta tenceresi ararken rastladım bu tencere kekine.
Eskiden sobalar vardı, elbet kül de vardı.Şimdi külü nereden bulacağız ki.Kül yerine ne konulabilir sizce ?
bende internetten aldım tencereyi .Biraz ince bir alimünyum .Bir heves denedim ama benimkide 2 saatte pişti orta kısmı biraz yanıktı.Altına fırıncıdan kül alıp koydum. Delikleri kek kabardıktan sonra açtım.Üzeri zor kızardı.İçinden çıkan kağıtta tüm delikler kapalı olarak 45 dakika , kısıkta pişirin yazıyır.denemelerim sürecek .
Yıldız hanım bloğunuzun yeni takipçisiyim.Gerçekten çok güzel görünüyor hepsi.ellerinize sağlık.kek tenceresinde üzeri kızarmış biber dolması da süper olmuş.Bu ara bende kek tenceresi edindim.en büyük boy.fakat altını yakmadan üzerini kızartmayı başaramıyorum sizinkiler gibi nar gibi kızarmıyor .ne olur kekin tam pişme süresini(1 saat mi 45 dakika mı), ocak boyu büyük ocak gözü mü,detaylı yazar mısınız,zira yanmış kekleri kazımaktan usandım.şimdiden teşekkürler.
Şule Hanım,
öncelikle ziyaret yorum ve samimi sorularınız için teşekkür ederim....
Sorunuzu biraz geç cevapladığım için kusura bakmayın bayram telaşı ve bir de taşındık malum o da zaman alıcı ve yorucu iş, derken ancak fırsat bulabildim....
Kek tenceresinde yapacağınız kekin normal kekten daha katı yaparsanız pişirme süresi azalır ve küçük yani kahve ocağında pişirme süresi uzar ancak size şu kadar dakika pişirin diye net saat söyleyemem bu tencerenin büyüklüğünden ,kalınlığından, kullandığınız malzemeye göre değişir ama en mantıklısı orta boy ocakta kısık olarak pişirmek ortalama 40 dakika diyebilirim.....
Bir de sanırım tencereniz çok ince o halde keki dökmeden önce tencerenin içine yağlı kağıt kesip yerleştirebilirsiniz.. Bu arada umarım tencerenin özel tabanına kül koymuşsunuzdur kül bulamazsanız kum veya toprak koyabilirsiniz.....
Yıldız hanım çok teşekkür ederim.Tavsiyeniz üzere yağlı kağıt kullanarak pişirdim .evet bu kez yanmadı,mis gibi limonlu kekim.yalnız üstünü daha çok kızartmak için sanırım delikleri daha erken açmalıyım.neyse zamanla ilerleteceğimi umuyorum.bu arada altına fırıncıdan alıp kül koydum.teşekkür ederim ilginize:)
Şule hanım
çok sevindim :)
eminim bir sonraki daha iyi olacak üzeri istediğiniz gibi kızaracak ayrıca pes etmeyip bu konuda araştırmanıza da hayranım belli ki azimli, kararlı, tuttuğunu koparan birisiniz.............
tesadüfen bu siteyi gördüm ve annemin eski bodrumda duran kek tenceresini alıp denemiştim iyikide denemişim fırında hiç olmayan kekler artık ocakta pişiyor tadı çok daha güzel oluryo 2 sene oldu sanırım vaz geçilmezim
kekin pişirme sürelerini okuyunca yazmak istedim 4 lü ocağın en küçük bölümünde açık olarak pişiriyorum ocaklara göre değişir ama fikir olsun oçağın altını hiç ellemiyorum 1 saat delikler kapalı 25-30 dk delikler açık pişiriyorum hiç yakmadım şimdiye kadar şöylede yapabilirsiniz kek kabarana kadar kapalı dursun kabarması durunca delikleri açın kızarınca kapatın ocağı ben öyle yapıyodum ilk başalarda sonraları saate baktım denk geliyor bu şekilde benim tecrübelerim bunlar :) şimdide düdüklü tencerede pandispanya araştırmasındayım tencere kekinin tadını alınca :)
Sevgili Merve Töre,
deneyimlerini benimle ve okucularım ile paylaştığın için çok teşekkür ederim....
Dediğin gibi her ocak farklı herkes tenceresinin kalınlığına büyüklüğüne ve ocağına göre pişirme süresini deneyimlerine göre ayarlamalı....
Sana kolaylıklar diler tekrar kendim okucularımın adına teşekkür ederim.......
kek tencerenizle bir kek videosu rica ediyorum sizden aşama aşama çekip yayınlarsanız çok sevinirim ben de almak istiyorum bu tencereden
yıldız hanım sizden bir ricam olacak kek tencerenizle bir kek yapıp videoya çekip yayınlarmısınız lütfen çok memnun olurum sitenizi fırsat buldukça ziyaret ediyorum ve de çok beğeniyorum sevgilerimle (sibel)
Sibel Hanım merhabalar,
kek tenceresinde kek video olarak paylaşma öneriniz için teşekkür ederim,
en kısa zamanda yapmayı düşünüyorum ancak şu sıralar çok yoğunum haftanın 6 günü çalışıyorum akşam eve gelişim saat 9 u buluyor pazar günleri ise günlerin kısa olmasından dolayı pek fırsatım olmuyor ancak günlerin uzaması ile birlikte sanırım daha çok zamanım olabilecek o zaman yapabilirim ancak bana mail atarak mail adresini bildirirseniz video yu hazırlar hazırlamaz sizi haberdar edebilirim..
Teşekkür eder iyi günler dilerim....
yıldız hanım merhaba kek tenceresini sonunda satın aldım :) altlığı için kül de buldum ve bugün kek yaptım 1 saat delikleri kapalı olarak kısık ateşte pişirdim çok azıcık kabardı 1 saat sonunda deliklerini araladım üzerinin kızarması yine 1 saati buldu hem sizinkiler gibi kızarmadı kekin üzerinde bir çatlama olmadı üstelik ortası da yandı tencereden çıkartıp bıçakla kazıdım tadı güzel ama neden böyle olduki malzemeler de tamam tabanı da sert olmuş :(
Yıldız Hanım yorumlarımı cevaplarsanız sevinirim :)
Merhabalar,
adsız yorum yazan izleyicim sanırım her iki yorumda size ait bir isim belirtirseniz sevinirim böylece daha doğru cevap yazabilirim ben her iki adsız yorumda size ait olduğunu düşünerek geç de olsa cevap yazmaya çalışacağım kusura bakmayın biraz geç oldu ama işlerimiz çok yoğundu bu aralar blogumla da pek ilgilenemedim...
Gelelim sorunuza ..
Evet bu kadar uzun sürede kek tenceresinde kek biraz fala olmuş bu kullandığınız tencerenin malzemesinden, tencerenin büyüklüğüne ve de ocağınızın büyüklüğüne göre değişebilir ...
Bunun için biraz daha büyük ocağı kısık ateşte kullanmanızı tavsiye edebilirim eğer hala kekin orta kısmının yanacağını düşünüyorsanız orta kısmına evvelce kullanıldığı gibi bir margarin paketinin kağıdını sarabilirsiniz kekin tabanının sert olmasının sebebi de uzun süre pişmiş olmasından kaynaklanıyor ayrıca kekinizin kolayca kalıptan çıkmasını istiyorsanız ocaktan alır almaz sıcak sıcak kek tenceresini ıslat bir bez üzerinde biraz bekletin...
Tekrar deneyin bu kez daha iyi olacaktır ayrıca tekrar deneyiminizi benimle paylaşırsanız sevinirim hatta mail adresime resmini de gönderebilirsiniz...
Kolaylıklar dilerim....
yıldız hanım merhaba tavsiyeniz üzerine kek yine kek denemelerim oldu ama ben artık pes ettim kek tenceremin ortasına margarin kağıdı sardım hatta tenceremin dibine ölçüsüne göre yağlı kağıt kesip döşedim buna rağmen yine ortası yandı ve hiç kabarmadı bundan sonra o tencereyi fırında kullanırım ancak ama kulpları ne olacak koparıcaz artık
Sibel Hanım çok üzüldüm oysa ben bu tencerede çok kolay kek yapıyorum
tencerenizden vazgeçmeden önce şu tarifide denemenizi tavsiye ederim.
http://mandalincikmazi.blogspot.com/2010/06/zeytinyagli-biber-dolmasi-kek.html
Bu arada kek tenceresinin saplarını sökmenize gerek yok direk fırına atabilirsiniz ancak yinede garanti veremicem ben ara sıra atıyorum bir şey olmuyor ne erime ne koku ama benim tencerem çok eski rahat bi 20 yıllık eskiden belki farklı mazlmeden saplarını yapmış olabilirler...
bursada
Firdevs Hanım ,
kek tenceresini İzmir kemerlatından alabilirsiniz veya daha önce blogumda bu konuya değinmiştim aşağıda ki linkten online satın alabilirsiniz....
http://mandalincikmazi.blogspot.com/2013/03/kek-tenceresi-nereden-satin-alabilirim.html
Kemeraltinda leblebiciler hani(fincancilar hanı)nda mevcut:)
Merhaba ben yağmur bu tencereden bendede var annemden kalma ama altında kullugu yok kullanamaz mıyım bu sekılde
Yorum Gönder