Sayfalar

22 Ocak 2010

" YANEŞ " MİLAS ÇOMAKDAĞI KÖYÜNE AİT ELİŞİ


















Bu gün size rahmetli anneannemin çeğizinden hiç kullamadı bana hatıra kalan Milas Çomakdağ yöresine ait bir elişini tanıtmak istedim...




Bu işleme yüzlerce yıldır geleneksel formunu bozmadan günümüze aktarılan bir işlemedir. Hesap işi olarak adlandırılan işlemenin bir çeşididir.
Yaneş işleme adını hem kullanımından hemde işleme çeşidinden almaktadır. Şalvarların diz hizasında yan bölümlerine dikilerek kullanılan işlemeye “yan iş” “yaneş” denmiş. Keten kumaşlar üzerine iğne ile yapılır ve ipleri ipekten olup tamamen elde kök boyalarıyla boyanıp önce motifin kenarları, çerçevesi işlenir sonrada bu çerçevenin içleri doldurulur.







Bu kadar el emeği göz nuru olan bu yaneşleri bende çerceveletip duvara astım...O kadar zarif işlenmiş ki karşıdan bakıldığında tablo gibi görünüyor ancak yakından bakınca bunun elişi olduğu anlaşılıyor...

5 yorum:

GÜLSÜM dedi ki...

MAİLİME Bİ FOTOĞRAFINI YOLLA BİRDE CEP YAZALIM GÖRÜŞELİM....

BAL TATLISI dedi ki...

çok zarif ne kadar güzel.pano yapmakta süper bi fikir olmuş

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Yıldız hanım,
Maalesef ekşili köfteyi bilmiyorum. Ama şayet siz yapıp da bloğunuzda bizlerle paylaşırsanız çok sevinirim. İlk kez Bodrumda gördüğüm o tazecik ve çeşitli ot yemeklerinden sonra mutfak kültürüme bir yemek daha katmış olurum.
Muhteşem bir elişi bu. Halen daha genç kızlarımız bunları yapıyorlar mı yoksa göçüp giden büyüklerimizle beraber bunlar da tarih olacaksa çok yazık.
Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz sizi tanımama sebep oldu. Görüşmek üzere,
Sevgilerimle,

Narince dedi ki...

Kaybolmamalı bu güzellikler, ne iyi etmişsiniz özenle saklıyorsunuz.

bilge dedi ki...

iyiki değerlendirmişsiniz bende de bir halı var ama dokuması değişik anneannemin annesinden kalmış .eski işlere çok meraklı olduğumdan bende elime ne geçerse biriktiriyor ve değerlendiriyorum ne güzel kültürlerimize sahip çıkmak paylaşımınız için teşekkür ederim sevgi ve dostlukla..

Bookmark and Share
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails